Sursă foto: servuscluj.ro

În anul 2023, Festivalul UNTOLD a fost magic. Peste 420.000 de participanți și 250 de artiști au fost parte a experienței magice UNTOLD, în timpul celor 4 zile și 4 nopți de eveniment. O mare parte dintre cei prezenți au ales să petreacă și mai mult timp în Cluj-Napoca și împrejurimile sale, înainte sau după această celebrare remarcabilă, care este unul dintre cele mai mari festivaluri globale.

Conform estimărilor, 35% dintre participanți provin din județul Cluj, urmați de cei din București, Timișoara și din restul țării. De asemenea, peste 25% dintre participanți sunt străini, ceea ce reprezintă o creștere de 10% față de edițiile anterioare. Festivalul UNTOLD a atras fani din peste 100 de țări, incluzând Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Polonia, SUA, Ungaria, Spania, Israel și chiar țări mai exotice cum ar fi Brazilia, Argentina, Japonia, Emiratele Arabe sau India.

Calculat pe baza cifrelor furnizate de organizatori și partenerii comerciali ai festivalului, cum ar fi hotelieri, proprietari de restaurante și centre comerciale, se estimează că cei care au venit din afara județului Cluj au cheltuit în medie cel puțin 700 de euro pe parcursul celor 4 zile de festival. Acești bani au fost investiți în cazare, transport, masă, activități de recreere și cumpărături în oraș. În consecință, această contribuție a însemnat o injectare financiară semnificativă în comunitatea locală, în valoare de peste 70 de milioane de euro. Aceste sume cheltuite de participanți vor avea un impact în impozitele și taxele locale, în câștigurile pentru afacerile locale și pentru proprietarii de proprietăți imobiliare care au oferit închirieri.

Festivalul UNTOLD aduce un beneficiu considerabil și în ceea ce privește imaginea orașului Cluj-Napoca, a regiunii Transilvania și a întregii țări. Artiștii, echipele lor, jurnaliștii, influencerii și fotografiile internaționali, precum și fani veniți din străinătate, contribuie la promovarea pe scară largă a Clujului și a festivalului UNTOLD, un eveniment de amploare mondială care crește în popularitate de la an la an. Inclusiv prestigioasa publicație Billboard, un punct de referință în domeniul muzicii și entertainment, a dedicat atenție celei de-a 8-a ediții a festivalului UNTOLD.

În anul 2022, UNTOLD s-a situat pe poziția a 5-a în clasamentul mondial al festivalurilor, conform companiei Viberate, și pe locul al 9-lea în Top 100 Festivaluri, conform votului fanilor din întreaga lume în cadrul clasamentului realizat de DJ Mag.

În ceea ce privește desfășurarea festivalului UNTOLD, organizatorii au semnat mai multe contracte pentru utilizarea spațiilor aflate sub autoritatea Primăriei Cluj-Napoca și a Consiliului Județean Cluj. Astfel, suma totală achitată de organizatori pentru ediția din 2023 a UNTOLD se ridică la peste 1.070.000 de lei. Această sumă reflectă costurile pentru închirierea spațiului pentru perioada de montaj, desfășurare și cele patru zile de festival, în cadrul unor locații precum Parcul Central Cluj, Cluj Arena, Sala Polivalentă și Casino. În ceea ce privește zona destinată gastronomiei, situată pe suprafața fostului ștrand, organizatorii au un acord de închiriere cu operatorul privat care deține acest spațiu.

De asemenea, organizatorii UNTOLD au depus o garanție în valoare de 350.000 de lei pentru utilizarea Cluj Arena, locul unde are loc spectacolul principal al festivalului. În plus, organizatorii au încheiat o asigurare pentru toate spațiile folosite pentru desfășurarea festivalului, cu o acoperire de până la 5 milioane de euro.

Pe lângă costurile de închiriere ale spațiilor, UNTOLD a alocat anul acesta peste 750.000 de lei pentru întreținerea și dezvoltarea spațiilor folosite pentru festival. Printre acțiunile planificate până în acest moment, se numără:

Supraînsămânțarea gazonului de pe Cluj Arena, pentru a permite creșterea sub noul tip de pardoseală care permite accesul luminii și oxigenului către stratul vegetal; Protejarea pistei de atletism cu echipamente rezistente și de ultimă generație pentru protecția gazonului (folosite pe scară largă în Europa de către organizatorii de evenimente majore); Contribuția la refacerea anvelopei stadionului și curățarea sistemelor de scurgere a acoperișului; Reîmprospătarea stratului vegetal din parcarea stadionului, unde era necesar; Refacerea pavajului în jurul stadionului; Investiții în modernizarea și îmbunătățirea parcului prin intermediul rulourilor de iarbă, însămânțărilor și fertilizării; Modernizarea rigolelor și a podețelor de pe aleile principale; Extinderea sistemului de irigații; Înainte de eveniment, au fost realizate verificări și modernizări ale sistemelor de iluminat din Parcul Central.

Anul acesta, UNTOLD a continuat să susțină performanța în educație și faptele bune. 35 de absolvenți cu media 10 la Bacalaureat au avut acces gratuit la festival. De asemenea, 897 de studenți care au obținut media 10 la sesiunea de vară au avut intrare gratuită pe parcursul celor 4 zile. Cei care au contribuit la salvarea de vieți prin donarea de sânge în cadrul campaniei Blood Network au avut acces gratuit în prima zi a festivalului sau au putut achiziționa abonamente la un preț special pentru cele 4 zile. În acest an, peste 2.500 de tineri au donat sânge în cadrul celei mai durabile campanii de donare de sânge din România.

Ediția a opta a festivalului UNTOLD a avut loc între 3 și 6 august. Pe parcursul acestui eveniment, 250 de artiști, DJ și producători, atât din țară cât și din străinătate, inclusiv Imagine Dragons, Martin Garrix, David Guetta, Armin van Buuren, Alok, Eric Prydz, Tale of Us, Bebe Rexha, Ava Max, FERG, French Montana și ZHU, au oferit spectacole impresionante.

Cei care doresc să facă parte dintr-o nouă experiență UNTOLD se pot înscrie deja pe untold.com/register. Fanii care se înregistrează acum pentru UNTOLD 2024 vor fi printre primii care vor putea achiziționa abonamente speciale pentru ediția de anul viitor, care va avea loc în Cluj-Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.