Municipiul Cluj-Napoca va cumpăra patru toalete ecologice de ultimă generație, cu 56 de mii de euro bucata. Contractul pentru achiziționarea acestora a fost semnat la începutul acestui an. Astfel, numărul toaletelor publice de lux din oraș va ajunge la nouă.

Valoarea totală a contractului este de peste 225.000 de euro plus TVA, iar prețul unei astfel de toalete depășește prețul unei garsoniere dintr-un cartier scump al orașului. Cei de la primărie spun însă că toaletele își merită din plin banii, și asta pentru facilitățile deosebite de care beneficiază populația orașului la utilizarea acestora.

Toaletele automate sunt confecţionate din panouri de ciment armat cu fibră de sticlă, protejate cu vopsea antigraffiti, sunt prietenoase cu mediul, au un consum redus de energie electrică și de apă și, în plus, se curăță automat.

De asemenea, toaletele au, printre altele, sisteme pentru spălarea și dezinfectarea după fiecare utilizare a podelei, pentru aerisirea și odorizarea după utilizare, pentru spălarea, dezinfectarea și uscarea automată a vasului de toaletă, de uscare a mâinilor sau de distribuire automată a hârtiei igienice.

Nu în ultimul rând, există posibilitatea ca cei care folosesc aceste toalete să asculte muzică, iar acestea beneficiază și de un buton SOS, care permite deschiderea ușilor la întreruperea curentului electric.

Inițial, toaletele au fost solicitate de clujeni prin procesul de bugetare participativă, însă această inițiativă a fost abandonată anul trecut.

Sandu Mureșan