Avalanşă de cereri pentru obţinerea cetăţeniei  în Republica Moldova în anul 2022, arată datele venite de la Agenția Servicii Publice de la Chişinău.
Astfel, războiul din Ucraina a sporit numărul de cereri pentru obţinerea cetăţeniei în Republica Moldova, potrivit datelor autorităţilor de la Chişinău.
Obţinerea cetăţeniei moldovene, o modalitate de a scăpa de război
După ce Rusia a invadat Ucraina, la finalul lunii februarie 2022, în Republica Moldova a fost constatată, pe parcursul anului trecut, o creștere importantă a cererilor de dobândire a cetățeniei statului.
Din datele oficiale de la Agenția Servicii Publice (ASP),  reiese că numărul cererilor pentru cetățenie a ajuns la aproximativ 10.700 în anul 2022, cu 3.600 mai mult față de 2021, transmite Radio Moldova.

În urma acestui aflux de cereri pentru dobândirea cetăţeniei, autorităţile moldovene au decis ca cei interesați de cetățenia Republicii Moldova să poată depună cererea în toate centrele multifuncționale de peste Prut și în municipiul Chișinău.
Mulţi bărbaţi ucraineni au fugit în România, încercând să scape de mobilizare
Foarte mulţi bărbaţi din Ucraina au ales însă să fugă din calea războiului şi a mobilizării în România.
În contextul datelor oferite de Poliţia română de Frontieră, aproape 5.000 de bărbaţi ucraineni au trecut graniţa în ţara noastră, de la debutul invaziei ruseşti, în încercarea de a scăpa de mobilizare.
Autorităţile române au identificat pe teritoriul României circa 4.900 de bărbaţi ucraineni care au fugit din ţara lor, de la începutul războiului în Ucraina.

Aceştia au încălcat astfel legea marţială ce le interzice bărbaţilor care au vârsta de mobilizare în armată să părăsească Ucraina, notează jurnaliştii agenţiei de presă spaniole EFE, care au publicat, la finalul anului trecut, precizări primite din partea Poliţiei de Frontieră române.
Astfel, „Aceşti cetăţeni ucraineni au solicitat să li se acorde protecţie din partea Statului român, întrucât vin dintr-o zonă de conflict”, au explicat reprezentanţii Poliţiei de Frontieră.
Aceşti bărbaţi ucraineni, care „au intrat în România fără efectuarea formalităţilor de control la punctele de frontieră”, au fost găzduiţi în centrele regionale pentru solicitanţii de azil.

Legea marţială instituită în Ucraina după lansarea invaziei ruse pe 24 februarie interzice plecarea din ţară a bărbaţilor cu vârste între 18 şi 60 de ani, cu excepţia celor care sunt scutiţi de mobilizare în caz de război, celor care au motive medicale şi taţilor cu cel puţin trei copii.