Epidemiologul bulgar dr. Petăr Markov, lector la London School of Tropical Medicine, a precizat că gripa aviară are o rată de mortalitate mult mai mare decât COVID-19, atunci când infectează oamenii.

Există dovezi că gripa aviară a suferit mutaţii şi se transmite şi între mamifere, nu doar între păsări. Potrivit epidemiologului bulgar dr. Petăr Markov, gripa aviară este mai periculoasă decât COVID-19 și, atunci când infectează oamenii, are o mortalitate mult mai mare.

„Originea virusului care a provocat această uriaşă pandemie în ultimii trei ani este foarte importantă. Se fac cercetări şi studii în această direcţie. Declaraţia directorului FBI, Christopher Wray, conform căreia COVID-19 a provenit cel mai probabil dintr-un laborator controlat de guvernul chinez este 100% politică şi 0% ştiinţă. Există multe dovezi că virusul provine de la animale, dar nu dintr-o scurgere din laborator”, a subliniat dr. Petăr Markov.

Markov: virusul nu a dispărut, circulă şi evoluează

Potrivit epidemiologului bulgar, această declarație trebuie mai degrabă plasată în contextul relaţiei dintre SUA şi China, dar nu şi legată de virus în sine.

„Există o circulaţie permanentă a coronavirusului, din subvariantele recente de Omicron care evoluează una din cealaltă. După cum se ştie, varianta Omicron este mai puţin patogenă. Multe persoane au devenit imune, după ce s-au îmbolnăvit sau după vaccinare.

Rata de infectare şi de mortalitate au scăzut comparativ cu un an sau doi înainte, însă nu trebuie să uităm că virusul nu a dispărut, circulă şi evoluează, existând mereu riscul apariţiei unei noi variante nefavorabile”, a precizat specialistul.

Gripa aviară, când ajunge la oameni, este foarte patogenă

Dr. Markov a comentat, de asemenea, avertismentul epidemiologului Richard Peabody de la OMS despre o pandemie de gripă aviară, şi spune că atunci când ajunge la oameni, este foarte patogenă.

„Este important să explicăm că gripa aviară este destul de diferită de gripa sezonieră obişnuită. Gripa aviară, când ajunge la oameni, este foarte patogenă. Spre comparaţie, în timp ce în cazul COVID-19 unul din o mie de infectaţi poate deceda, în cazul gripei aviare, rata mortalităţii este de doi la o mie de infectaţi.

Adică, rata mortalităţii este de peste 60% atunci când acest virus este contractat de oameni. Ceea ce ne ţine în siguranţă este că virusul gripei aviare este mai greu de transmis de la om la om. Nu există practic nicio transmitere de la om la om a acestui virus”, a concluzionat medicul bulgar, adăugând că au fost înregistrate cazuri de transmitere de la mamifer la mamifer, potrivit Rador.