În data de 12-01-2023, Turcia l-a convocat pe ambasadorul Suediei la Ankara din cauza unui clip video realizat la Stockholm în care un manechin care l-ar reprezenta pe președintele Tayyip Erdogan apare atârnat de picioare. Scenele de proteste din Stockholm au fost o problemă specială menționată de autoritățile turce în trecut, Erdogan afirmând că membrilor PKK, aflat în afara legii, nu ar trebui să li se permită să defileze în Suedia.
Astfel, joi 12 ianuarie 2023, un montaj video realizat de un grup apropiat de Partidul Muncitorilor din Kurdistan în Suedia, în care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan apare spânzurat şi este numit „dictator”.
În acest sens, ambasadorul suedez la Ankara a fost convocat la MAE turc, a indicat joi seara o sursă diplomatică, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Ambasadorul suedez la Ankara, convocat de MAE turc
Clipul postat pe Twitter de Comitetul Rojava (numele teritoriilor kurde din nordul Siriei) arată executarea dictatorului italian Benito Mussolini în 1945, apoi un manechin care ar putea, vag, să-l reprezinte pe Erdogan, atârnat la capătul unei sfori.

Montajul este însoţit de mesajul: „Istoria a arătat că aşa sfârşesc dictatorii. „E timpul ca Erdogan să demisioneze înainte să sfârşească prin a fi spânzurat în (piaţa) Taksim” din Istanbul.
În acelaşi timp, potrivit Reuters, o filmare distribuită de media proguvernamentale turce a arătat ceea ce ar fi un protest al unor membri PKK în care un manechin reprezentându-l pe Erdogan este atârnat de picioare în faţa primăriei din Stockholm. În video apar foarte puţine persoane, menţionează sursa citată.
La răndul său, MAE turc a denunţat „o violare clară a promisiunilor Suediei din cadrul protocolului de acord (semnat în iunie la Madrid)”, cerând ca „astfel de acţiuni teroriste să nu mai fie autorizate” şi insistând ca autorii montajului „să fie identificaţi şi găsiţi şi să fie luate măsurile necesare”.
Ankara: Autoritățile suedeze nu au luat măsurile promise
Din informaţiile unui purtător de cuvânt al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun, faptul că „PKK sfidează autorităţile suedeze în centrul Stockholmului demonstrează că acestea nu au luat măsurile necesare împotriva terorismului, contrar a ceea ce au promis”.
Oficialul turc a adăugat că, în aceste condiţii, „ar fi inutil să se aştepte din partea Turciei să facă concesii”, amintind că ţara sa este „membră a NATO de 70 de ani”.
Suedia a solicitat în mai aderarea la NATO, împreună cu Finlanda, drept răspuns la invazia Rusiei din Ucraina, dar solicitarea nu a fost încă aprobată de Ungaria şi Turcia. Turcia acuză cele două ţări nordice că sunt un refugiu pentru grupări pe care Ankara le consideră teroriste – PKK, miliţiile kurde din Siria sau secta islamistă Gulen, pe care o acuză de lovitura de stat eşuată din 2016. În decembrie, Suedia a expulzat un membru al PKK către Turcia, care cere şi alte expulzări.