Anul trecut,  în SUA, democrații au reușit să se apropie destul de mult de egalitate în alegerile parțiale, în ciuda ratingurilor de aprobare a locurilor de muncă ale lui Joe Biden, care se aflau în mod cronic sub nivelul scăzut.
Însă, acum există o veste și mai bună pentru democrați și pentru perspectivele lui Biden de a câștiga un al doilea mandat. Cifrele sale de aprobare a muncii s-au îmbunătățit treptat din ziua alegerilor. Iar dacă ne uităm la rata de aprobare, diferența dintre cei care aprobă și cei care dezaprobă performanța sa ca președinte, tendințele sunt și mai bune.
Conform mediilor de sondaj RealClearPolitics, rata actuală de aprobare a lui Biden este de minus 7,6% (44,1% de aprobare, 51,7% de dezaprobare).

Diferența era de 12,4% pe 8 noiembrie 2022 și de 20,7% pe 20 iulie anul trecut (36,8% aprobare, 57,5% dezaprobare).
În mediile FiveThirtyEight, Biden este chiar mai aproape de a fi deasupra apei în ceea ce privește popularitatea. Ultima dată când a fost în teritoriu pozitiv a fost pe 29 august 2021, la FiveThirtyEight și pe 21 august 2021, la RCP.
Există câteva sondaje aberante care arată deja că Biden este la suprafață (de exemplu, un nou sondaj Economist/YouGov care îi dă 50% de aprobare și 47% de dezaprobare în rândul alegătorilor înregistrați). S-ar putea să urmeze în curând și altele.
Astfel, utilizând datele Gallup, cea mai bună sursă pentru a compara președinții de-a lungul timpului, președinții recenți care au fost realeși au avut un rating de aprobare a funcției cuprins între 48% (George W. Bush în 2004) și 58% (Ronald Reagan în 1984).
Obama era la 52%, iar Bill Clinton la 54%. Printre perdanți se numără Jimmy Carter, cu un teribil 37% și Donald Trump, cu un slab 45%. Trump, desigur, a fost destul de aproape de a reuși să obțină o victorie la voturile electorale, deși a pierdut votul popular cu 4,5%.
Biden ar putea remarca faptul că Obama, al cărui partid nu s-a descurcat nici pe departe la fel de bine în alegerile parțiale din 2010 ca în 2022, a câștigat șase puncte în ceea ce privește ratingul de aprobare a postului între iunie și noiembrie 2012.

Acest tip de progres pentru Biden de acum până în ziua alegerilor din 2024 l-ar plasa într-o poziție relativ bună. Și asta în afară de faptul că ar putea câștiga realegerea chiar și cu cifre de aprobare a locurilor de muncă neimpresionante, dacă adversarul său are propriile probleme de popularitate.
Probabil că acestea sunt chestiuni la care Biden se va gândi înainte de a-și face cunoscute definitiv intențiile pentru 2024, scrie NY Mag.