Organizaţiile sindicale CFDT, Force ouvrière, CGT, Unsa, CFE-CGC, Solidaires, CFTC şi FSU au participat la această reuniune.
Secretarul general al CGT Philippe Martinez estimează participarea la mobilizare la ”peste două milioane” de manifestanţi în întreaga Franţă.
Acest nivel a fost atins, potrivit sindicatelor, şi în prima zi de mobilizare şi greve din 1995, împotriva unei reforme a pensionării a lui Alain Juppé, care a abandonat-o.
Autorităţile franceze estimează la 1,12 milioane participarea la mobilizarea de joi, confirmând un succes la acesteia.
Ministrul francez al Muncii Olivier Dussopt a recunoscut, de altfel, o mobilizare ”importantă”.
Organizaţiile au avertizat că mobilizarea de joi este doar prima etapă a unui marş lung, menit să facă Guvernul să renunţe la reformă.
”Această dată sindicală lansează o mobilizare puternică în domeniul pensiilor, de durată”, proclama la 10 ianuarie Laurent Berger, înconjurat de omologii săi din alte centrale sindicale.
Guvernul speră în contrinuare să dezamorseze contestarea şi să-i convingă pe francezi, printr-o multiplicare a îndemnurilor la ”responsabilitate”.
”Ceea ce nu vrem este ca francezi care n-au cerut nimic nimănui” să ajungă în imposibilitatea de a se duce să muncească sau să fie nevoiţi se ocupe de copii, declara miercuri un purtător de cuvânt al Guvernului, Olivier Véran.
”Nu blocării ţării, a vieţii de zi cu zi a francezilor”, sublinia el.