Rusia

Autoritatile din Rusia au demarat procedura de denuntare a tratatelor internationale semnate cu Consiliul Europei, anunta BBC.

Rusia a participat la Conventia Europeana a Drepturilor Omului a fost denuntata de Consiliul Europei din cauza agresiunii impotriva Ucrainei. Dar, in mod oficial, Rusia ramane parte la alte 41 de tratate internationale ale Consiliului Europei, inclusiv la cele privind raspunderea penala pentru coruptie.

Decizia guvernului de a-i inainta lui Putin o propunere de denuntare a tratatelor internationale ale Consiliului Europei marcheaza etapa finala a ruperii relatiilor cu aceasta organizatie si cu institutiile sale.

Potrivit legii „Cu privire la tratatele internationale”, Vladimir Putin trebuie sa prezinte Dumei de Stat o justificare a oportunitatii denuntarii fiecarui tratat, precum si o evaluare a posibilelor consecinte financiare, economice si de alta natura ale unei astfel de denuntari.

Rusia a incetat sa mai fie membra a Consiliului Europei dupa ce a declansat un razboi in Ucraina. Comitetul de Ministri al Consiliului Europei a adoptat o rezolutie privind procedura de excludere a acesteia incepand cu 16 martie. Participarea Rusiei la CEDO si la principalul tratat international european – Conventia pentru apararea drepturilor omului – in conformitate cu aceasta rezolutie a incetat la 16 septembrie. Rusia si-a anuntat retragerea din Consiliul Europei inca din martie, iar in mai a refuzat unilateral sa se conformeze deciziilor CEDO.

In acelasi timp, Consiliul Europei a incetat cooperarea cu Rusia in domeniul combaterii drogurilor si a dependentei de droguri; prevenirii si organizarii asistentei in caz de dezastre naturale si antropice majore, precum si in domeniile cinematografiei, sportului, acordurilor privind rutele culturale, dezvoltarii predarii istoriei in Europa si altele.

In acelasi timp, Consiliul Europei nu a exclus Rusia de pe lista participantilor la alte tratate internationale, care nu necesitau ca o conditie prealabila apartenenta la CE – este vorba de 41 de acorduri internationale , la care autoritatile ruse vor renunta in cele din urma.

Care sunt tratatele pe care Rusia are de gand sa le denunte

Rusia va inceta sa mai participe la conventiile referitoare la toate sferele vietii publice – inclusiv la protectia copiilor impotriva abuzurilor si a exploatarii sexuale, la spalarea banilor si finantarea terorismului, la produsele contrafacute care ameninta sanatatea publica, la asistenta juridica reciproca in materie penala, la recunoasterea invatamantului superior in regiunea europeana, la protectia patrimoniului arheologic si la coproductia de filme.

In plus, Rusia va denunta Conventia penala privind coruptia, au anuntat autoritatile ruse saptamana trecuta. Respectarea acestei conventii de catre statele membre este monitorizata de influenta organizatie internationala GRECO (Grupul de state impotriva coruptiei). Anterior, aceasta a monitorizat in mod activ eficacitatea masurilor anticoruptie din Rusia.

De exemplu, in 2018, un raport GRECO privind masurile de prevenire a coruptiei impotriva membrilor parlamentului, judecatorilor si procurorilor din Rusia a afirmat ca scandalurile de coruptie care implica oficiali de rang inalt in Rusia sunt frecvente.

Intr-o rezolutie din martie, Consiliul Europei a eliminat reprezentarea Rusiei in GRECO, dar a mentionat ca GRECO ar putea continua sa evalueze respectarea de catre Rusia a cerintelor conventiei.

Planurile autoritatilor ruse de a o denunta au coincis cu decretul lui Vladimir Putin, care, la 29 decembrie, a interzis publicarea tuturor declaratiilor de venit ale functionarilor publici si a permis unor categorii de militari si functionari sa nu-si declare deloc veniturile, anuland astfel unul dintre principalele instrumente anticoruptie.

Ar putea Rusia sa isi pastreze participarea la Conventii

Conventiile, la care Rusia participa in prezent, sunt impartite in doua grupe – la majoritatea dintre ele poate participa doar un stat membru al Consiliului Europei, dar pentru participarea la unele nu este necesar, ci trebuie sa obtineti o invitatie din partea Comitetului de Ministri al Consiliului Europei.

URSS si apoi Rusia au participat si ele la unele dintre acordurile din acest al doilea grup – chiar inainte de a adera la organizatie, a explicat pentru BBC un expert rus in drept european, care a cerut sa-si pastreze anonimatul. Altfel spus, chiar si dupa ce a parasit CE, Rusia ar putea sa-si pastreze calitatea de membru in aceste conventii.

Un expert consultat de BBC afirma ca autoritatile ruse doresc pur si simplu sa se distanteze de tot ceea ce are legatura cu Consiliul Europei – atat din resentimente fata de politica din cadrul Consiliului Europei, pe care o considera ofensatoare si inacceptabila, cat si din dorinta de a renunta la „standardele europene liberale”, care au iritat de mult timp multi reprezentanti ai structurilor de putere.

„In alte organizatii – de exemplu, ONU si OSCE, este imposibil sa se opreasca cooperarea cu Rusia. Dar in Consiliul Europei nu exista o procedura stricta de incetare a cooperarii – de fapt, acest lucru ar fi trebuit sa fie un subiect de negociere, dar ambele parti nu doresc sa negocieze. Ca urmare, dupa multe luni de discutii intradepartamentale si interdepartamentale, s-a luat decizia de a inceta participarea la toate acordurile”, conchide expertul.

Ce decizii ale CEDO mai trebuie sa respecte Rusia?

In pofida retragerii Rusiei din Consiliul Europei si a refuzului de a se conforma deciziilor CEDO, secretarul general al Consiliului Europei, Maria Pejcinovic-Buric, a trimis in decembrie o scrisoare ministrului rus de externe Serghei Lavrov, in care a reamintit obligatia Rusiei de a se conforma tuturor deciziilor Curtii Europene a Drepturilor Omului privind incalcarea acestor drepturi de catre autoritati inainte de denuntarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

Potrivit Consiliului Europei, Rusia nu a respectat deciziile CEDO in 2227 de cazuri si nu a platit despagubiri in 1874 de cazuri. La data de 8 noiembrie 2022, suma restanta era de peste 2 miliarde de euro, inclusiv aproximativ 1,87 miliarde de euro in compensatii acordate fostilor actionari Yukos, precum si 10 milioane de euro in compensatii si aproximativ 1,2 milioane de euro in penalitati datorate reclamantilor in cauza interstatala” Georgia impotriva Rusiei” privind razboiul ruso-georgian din 2008.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.