„Susțin în continuare că teza mea de doctorat nu conține preluări neautorizate, toate preluările fiind evidențiate prin indicarea acestui lucru în notele de subsol și în lista de referințe”, a afirmat Bode într-un punct de vedere remis Libertatea, luni, 9 ianuarie, după ce jurnalista de investigații Emilia Șercan a susținut în Pressone că ministrul de interne a dat în judecată Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai „încercând să blocheze emiterea unui verdict de plagiat referitor la teza sa de doctorat”.

Ministrul PNL de interne, Lucian Bode, a afirmat că, după ce Comisia de Etică a UBB i-a cerut „un punct de vedere asupra unui demers nonacademic, fără relevanță științifică”, el nu a identificat „elemente concrete la care ar trebui să răspund sau pe care ar trebui să le justific”.

Bode a precizat pentru Libertatea că a notificat Universitatea Babeș-Bolyai pentru lămurirea unor aspecte de legalitate asupra procedurii de reanalizare a tezei mele de doctorat, „notificare la care nu am primit răspuns”.

„Următorul pas firesc a fost să adresez prin avocații care mă asistă în legătură cu această problemă o cerere în instanța de contencios administrativ, pentru a mă asigura că toate procedurile efectuate de Comisia de Etică sunt în deplină conformitate cu legea”, a transmis Bode, cel care este și secretar general al PNL.

Prin toate demersurile pe care le-am făcut până la acest moment, am urmărit un singur lucru: respectarea legii. Susțin în continuare că teza mea de doctorat nu conține preluări neautorizate, toate preluările fiind evidențiate prin indicarea acestui lucru în notele de subsol și în lista de referințe, conform regulilor de redactare în vigoare la data susținerii tezei.

Ministrul de interne Lucian Bode, pentru Libertatea:

„Reiterez faptul că, în ultimii ani, teza mea de doctorat a parcurs absolut toate etapele de analiză și a trecut cu succes prin toate filtrele de verificare. Aceasta a fost verificată antiplagiat de către Universitatea Babeș-Bolyai și de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar ambele instituții, în mod oficial, au certificat autenticitatea lucrării”, a afirmat Lucian Bode pentru Libertatea.

„Așa cum am arătat cu alte ocazii, sunt hotărât să sprijin deplin orice demers al Universității Babeș-Bolyai, atâta vreme cât acesta se plasează în limitele legii și urmărește interese legitime”, a mai punctat demnitarul.

Lucian Bode a cerut în instanţă anularea hotărârii prin care Universitatea Babeş-Bolyai a decis să-i reanalizeze lucrarea de doctorat, vizată de acuzaţii de plagiat, iar procesul a fost deschis la Tribunalul Sălaj. Potrivit portalului instanțelor de judecată, primul termen de judecată a fost stabilit pentru 17 ianuarie 2023.