Iohannis a fost întrebat, miercuri, la New York, despre măsurile fiscale pregătite de Guvern.

”Este un pas în direcţia bună. Trebuie să vedem lucrurile aşa cum sunt. Că nu se vor rezolva toate problemele sistemice acumulate în 30 de ani este iarăşi un lucru care e uşor de înţeles, dar paşi trebuie făcuţi”, a afirmat preşedintele.

Acesta a adăugat că ”nu putem să continuăm să ne facem că banii publici sunt de multe ori cheltuiţi fără o eficienţă foarte mare”.

”Nu putem să închidem ochii la evaziunea fiscală şi nu putem să lăsăm anumite resurse care ar trebui să fie disponibile pentru bugetul local să nu fie folosite” a mai declarat şeful statului.

Acesta consideră că pentru a atinge aceste obiective, ”este o artă pe care trebuie să o descopere Guvernul şi să vină cu acele măsuri care rezolvă problema şi pe termen scurt, dar care rezolvă şi problemele sistemice”.

”Noi ştim că avem probleme sistemice. După părerea mea, este un prim pas care se face şi după ce acest proiect va fi dezbătut, va ajunge în Parlament unde iarăşi sunt posibile îmbunătăţiri, adaptări ş.a.m.d. Chiar şi în procedură de angajare a răspunderii sunt posibile amendamente, dacă sunt găsite necesare. Deci, haideţi să pornim de la premisa că unele probleme îşi găsesc acum o soluţie şi să mergem mai departe”, a adăugat şeful statului.