În Cluj se va construi un muzeu al identităţilor şi conflictelor transilvănene (MUTRA)

0

În Cluj urmează să se construiască un muzeu dedicat identităților și conflictelor transilvănene (MUTRA), care va fi echipat cu facilități de depozitare, laboratoare de conservare și restaurare în conformitate cu standardele pentru a asigura protecția adecvată a patrimoniului său. Noul muzeu va fi dezvoltat până în 2026 și va funcționa ca o extensie a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, conform anunțului făcut de către Ministerul Culturii.

Proiectul va fi finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și are o valoare de 145.849.275 de lei. Acesta va include săli de educație muzeală, o sală multifuncțională pentru evenimente, o sală multimedia, o cafenea, o ludotecă și un magazin de suveniruri. Scopul MUTRA este de a deveni un loc de petrecere a timpului liber pentru întreaga familie.

Ministerul Culturii indică faptul că obiectivul general al proiectului constă în crearea unui spațiu muzeal modern, în care patrimoniul cultural să fie prezentat într-o viziune holistică, incluzând patrimoniul tangibil și intangibil. Complexul Muzeal propus va fi dimensionat adecvat, în conformitate cu patrimoniul cultural existent și potențial, precum și cu regulamentele legale.

Se urmărește dezvoltarea unei rețele extinse de organizații axate pe cercetarea, conservarea, restaurarea și diseminarea patrimoniului din Transilvania, inclusiv patrimoniul mobil, imobil și imaterial, pentru a promova valorile istorice ale regiunii.

Rezultatele așteptate ale proiectului includ:

  • Construirea și amenajarea Complexului Muzeal cu o clădire modernă, echipamente și facilități adecvate.
  • Dezvoltarea tehnologii de expunere de ultimă generație și expoziții interactive.
  • Cercetarea, conservarea și restaurarea patrimoniului cultural.
  • Acces la parteneriate cu mediul de afaceri și implementarea tehnologiilor digitale pentru prezentarea, cercetarea și conservarea patrimoniului.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) deține în prezent o colecție de aproximativ 450.000 de bunuri culturale, acoperind diverse domenii ale istoriei și culturii, și este unul dintre cele mai importante muzee din țară din punct de vedere al mărimii și importanței patrimoniului său. Prin intermediul acestui proiect PNRR, se urmărește sprijinirea dezvoltării turismului cultural prin modernizarea și crearea de muzee și memoriale dedicate opresiunii și conflictelor. „România este datoare cu recunoaşterea dramelor provocate oamenilor şi societăţii în întregul ei de regimurile totalitariste şi este de datoria statului român să educe generaţiile viitoare într-un mod interactiv şi participativ, astfel încât aceste greşeli ale istoriei să nu se mai repete şi să construim o societate bazată pe valorile europene”, se precizează în apelul PNRR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.