Data alegerilor prezidențiale ar urma să fie schimbată din nou. De data aceasta, coaliția PNL-PSD ar urma să mute scrutinul spre finalul toamnei.

Motivul pentru care ar urma să fie schimbată data alegerilor prezidențiale, acestă decizie ar fi acordarea unui timp mai lung lui Klaus Iohannis, pentru a-și negocia o altă funcţie într-o instituţie europeană, după ce şansele de a fi secretar general al NATO ar fi scăzut mult.

Liderii coaliției au avut deja o discuție legată despre varianta în care alegerile prezidențiale să fie amânate pentru finalul acestei toamne și să nu se desfășoare în septembrie, așa cum au stabilit inițial pentru data de 15 și 29 septembrie, în două tururi, informează Antena3.

Când ar urma să aibă loc alegerile prezidențiale

Nu e exclus ca alegerile prezidenţiale să fie mutate în luna noiembrie, pentru că președintele Klaus Iohannis, după încheierea mandatului de la Palatul Cotroceni, ar putea să nu preia acea funcție de secretar general al NATO, despre care s-a tot discutat în ultima perioadă, spun sursele politice.

După cum se vehiculează, Mark Rutte este preferat pentru această funcție la nivel înalt în NATO, iar președintele Klaus Iohannis ar trebui să negocieze o altă funcție la nivel european.

Decizia, însă, se va lua după data de 10 iunie. Pe 9 iunie se încheie alegerile europarlamentare și cele locale, iar după acestea vor avea loc negocieri intense pentru preluarea unui portofoliu important la nivel european.

Pe de altă parte, amânarea acestor alegeri prezidenţiale ar putea să aibă loc și în contextul în care PNL și PSD ar putea să meargă cu candidați separați.

Astfel, există și varianta aceea în care campania electorală să nu se desfășoare pe parcursul perioadei de vară, atunci când vor avea loc concediile, motiv pentru care se va prelungi această perioadă pentru organizarea alegerilor și s-ar putea merge pe varianta în care ele să aibă loc în luna noiembrie.