Sursă foto: stiridecluj.ro

Compania de salubrizare Supercom a primit o amendă cu valoare maximă de 100.000 de lei din partea Gărzii de Mediu.

Conform conducerii Gărzii de Mediu Cluj, firma a fost sancționată pentru persistența mirosului deranjant care a afectat rezidenții din Cluj-Napoca. Amenda aplicată se situează în intervalul cuprins între 50.000 și 100.000 de lei. Garda de Mediu a concluzionat că la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor a fost depozitată o cantitate semnificativă de deșeuri, care nu au fost tratate corespunzător pentru a elimina mirosurile neplăcute. Acest fenomen, combinat cu nivelul ridicat al deșeurilor depozitate în groapa Supercom, împreună cu condițiile meteorologice favorabile, inclusiv temperaturi ridicate și vânt, au contribuit la diseminarea mirosului în zona Cluj-Napoca.

”Am luat în calcul și alte surse ale mirosului, dar le-am eliminat pe rând. O sancțiunea la acest moment nu rezolvă problema. Dacă totul funcționează legal aici, nu ar trebui să fie miros. S-a analizat ce s-a întâmplate pentru că în oraș miroase a canal”, a mai precizat șeful Gărzii de Mediu Cluj.

Întrebat de jurnaliștii de la Știri de Cluj despre mirosul din zona Pata Rât, el a explicat că ”miroase a canal, așa cum miroase și în Cluj-Napoca”.

Acesta a precizat că și direcția vântului s-a schimbat: ”În mod normal bătea de la vest la est, dar acum bate invers. Pe fondul caniculei este aceste efect neplăcut!”.

Primarul Emil Boc a transmis un avertisment către compania Supercom cu privire la necesitatea unei gestionări corecte a gropii de gunoi pe care o administrează. Acesta a subliniat că nu este dispus să fie criticat de către cetățeni în ceea ce privește o problemă care nu intră în competența Primăriei Cluj-Napoca.

”Am luat capace, săptămâna asta, fără să am nicio vină, pentru mirosul produs de la CMID. După părerea mea, de acolo este, chiar dacă firma spune că e din altă parte. Părerea mea rămâne că e de acolo. O firmă care e privată trebuie să își facă datoria ca la carte, nu noi cei care administrăm orașul să luăm mustrările oamenilor fără să avem nicio vină. Primăria nu are nicio treaba cu CMID. Consiliul Județean a lansat o licitație și acum e o firma care se ocupă. Acum, avem un operator privat care trebuie să înțelegea că la Cluj nu e tocmeală, nu merge și așa și așa. Firma a spus că vine de la găinațul de la Aiton. Îmi e foarte greu să cred că de la 20 km de Cluj mirosul a ajuns la Cluj și se manifestă așa. Autoritățile statului vor stabili. Cu noi nu se glumește”, a afirmat edilul Emil Boc, la Napoca FM.

Șeful Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat că nu poartă răspunderea pentru problema gunoaielor și a încercat să se delimiteze de această situație. În plus, a fost adusă în discuție o altă posibilitate, și anume că mirosul provine de la o fermă de pui din Aiton, aflată la aproximativ 20 de kilometri distanță de Cluj-Napoca. Cu toate acestea, oficialii Gărzii de Mediu Cluj au respins această teorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.