Sursă foto: stiridecluj.ro

Ieri, în mai multe localități din Cluj, a avut loc un fenomen rar și foarte ciudat. În timpul nopții, oamenii au putut observa fulgere pe cer, dar nu au auzit tunete timp de câteva zeci de minute.

Această „spectacol” de lumini a fost primit cu bucurie de unii, în timp ce pentru alții fenomenul a fost înfricoșător.

Tunetul este fenomenul cauzat de fulgere. Acestea pot varia în funcție de altitudinea la care se petrec descărcările electrice. Atunci când fulgerul provoacă o creștere bruscă a presiunii și temperaturilor ridicate, aerul se extinde rapid, generând o undă de șoc sonică, ceea ce produce sunetul de tunet pe care îl cunoaștem.

Explicația acestui fenomen este că sunetul are o viteză mai mică decât lumina. Astfel, diferența de viteză ne permite să calculăm cât de departe s-a produs fulgerul. De obicei, pentru fiecare 2,9 secunde între observarea fulgerului și auzirea tunetului, putem adăuga un kilometru în altitudine. Cu toate acestea, atunci când fulgerul are loc la o distanță foarte mare de Pământ, sunetul caracteristic nu mai poate fi auzit, ceea ce face fenomenul să pară înfricoșător.

Spectacolul de pe cer a fost filmat de mai mulți amatori, în localitățile Dej, Bunești și Gherla. Explicația pentru absența tunetelor este simplă: fulgerele au avut loc la o distanță de aproximativ 45-50 km, în județul Bistrița-Năsăud, deplasându-se din direcția Năsăud către Deda, zone în care au căzut și ploi, conform gherla.info.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.