După ce compania a raportat joi rezultatele financiare trimestriale, Cook a insistat că Apple va avea detalii concrete despre planurile sale pentru AI, despre care va vorbi foarte curând.

”Continuăm să ne simţim foarte optimişti cu privire la oportunitatea noastră în AI generativă şi facem investiţii semnificative”, a declarat Cook pentru Reuters într-un interviu, menţionând că Apple a cheltuit 100 de miliarde de dolari în ultimii cinci ani pentru cercetare şi dezvoltare.

Concurenţii Big Tech ai Apple au cheltuit sume comparabile sau chiar mai mari pe cercetare şi dezvoltare în aceeaşi perioadă, dar au cheltuit şi foarte mult pentru a construi centre de date care să găzduiască servicii AI.

Microsoft a cheltuit 14 miliarde de dolari pentru investiţii în cel mai recent trimestru, iar Google, parte a grupului Alphabe,t nu este departe, cu 12 miliarde de dolari.

Meta Platforms le-a spus investitorilor săptămâna trecută să se aştepte la cheltuieli de capital de până la 40 de miliarde de dolari în acest an.

Apple gândeşte diferit. Cheltuielile sale de capital pentru tot anul 2023 au fost puţin peste 10 miliarde de dolari.

Apple, care câştigă cei mai mulţi bani din vânzarea de dispozitive de consum, a plătit un preţ pentru această politică în cea mai mare parte a acestui an, acţiunile sale scăzând cu 10%, deoarece investitorii s-au temut că compania rămâne în urmă în cursa AI.

Vineri, acţiunile Apple a crescut cu 6,4%, recuperând unele dintre pierderile recente.

Acţiunile Meta, Google şi Microsoft, care fac bani din vânzarea de software sau servicii de publicitate, au urcat până la niveluri record, în timp ce companiile se luptă pentru a domina peisajul emergent ai AI, deşi investitorii au reacţionat şi la preţurile mari ale centrelor de date şi procesoarelor specializate, necesare pentru instruirea modelelor AI.

Apple a lăsat să se înţeleagă joi că nu va avea aceeaşi direcţie. În timp ce Apple ar urma să dezvăluie noi funcţii AI la conferinţa anuală de software de luna viitoare şi să-şi actualizeze liniile de produse cu cipuri pregătite pentru AI, directorul financiar Luca Maestri a spus că investitorii Apple nu ar trebui să se aştepte la o schimbare majoră în modul în care compania gestionează cheltuielile de capital.

Răspunzând la întrebarea unui analist, Maestri a remarcat practica de lungă durată a companiei de a împărţi costurile de fabricaţie a instrumentelor cu furnizorii săi, ceea ce a menţinut costurile Apple scăzute şi generarea de numerar ridicată timp de mai bine de un deceniu.

”Facem ceva similar în ceea ce priveşte centrele de date. Avem propria capacitate de centre de date şi apoi folosim capacitatea de la terţi. Este un model care a funcţionat bine pentru noi din punct de vedere istoric şi intenţionăm să continuăm pe aceeaşi linie în continuare”, a spus Maestri.  

Rămâne neclar dacă funcţiile AI, cum ar fi chatboturile care rulează direct pe un dispozitiv, vor stimula utilizatorii să cumpere noi telefoane, tablete sau laptopuri, care rămân cea mai mare sursă de venituri şi profituri a Apple.

Ben Bajarin, de la Creative Strategies, a spus că, în timp ce procesoarele mai bune ar putea servi drept ”o linie în nisip” pentru unii utilizatori care au nevoie de instrumente AI pentru uz profesional, este posibil ca aceste caracteristici să nu declanşeze un boom de vânzări.

”Va fi ceva care va ajuta la creşterea vânzărilor, dar nu mă aştept să fie un super ciclu. Trebuie să fii atent să temperezi aşteptările”, a spus Bajarin.