Peste tot în țară edilii localităților discută despre noile măsuri luate în vederea economisirii energiei electrice. Indiferent că e oraș sau comună, administrațiile locale deja întocmesc planuri pe acest an. Așa se întâmplă și în comuna Mintiu Gherlii, unde  primarul Dumitru Oltean cunoaște proiectele pe 2023 și acționează ca atare, chiar dacă printre inițiativele domniei sale se mai află și alte aspecte edilitar-gospodărești.

Înainte de toate, gospodarii din localitatea de la marginea municipiului Gherla doresc să instaleze panouri fotovoltaice pe acoperișul sediului Primăriei, urmând ca în viitor astfel de elemente să fie montate și la celelalte instituții de pe raza comunei, cum este și Școala Gimnazială din Mintiu Gherlii. De asemenea, vor fi montate două stații de încărcare a mașinilor electrice, așa cum se întâmplă în majoritatea comunelor de pe Valea Someșului Mic. Chiar dacă Mintiu Gherlii se află la doar câțiva pași de Gherla, este nevoie de această măsură, ținând cont de numărul mare de autoturisme aflate în posesia locuitorilor celor 6 sate componente. Aceste stații sunt la modă în ziua de astăzi, așa că nici localitatea respectivă nu putea să rămână în afară.

 O altă problemă aflată la ordinea zilei în această perioadă este curățirea drumurilor comunale  de zăpadă. Până în prezent în zonă nu au fost ninsori abundente, dar Primăria Mintiu Gherlii a încheiat un contract cu o firmă de deszăpezire care asigură utilajele necesare pentru degajarea carosabilului. În comună doar drumul ce duce spre satul Pădureni (Țop) creează greutăți în caz de ninsoare, însă în prezent și acolo se poate circula în condiții bune, mai ales că toamna trecută a fost finalizată modernizarea porțiunii de 5 kilometri. Este un sat aflat pe un deal înalt înconjurat de păduri, unde acum 50 de ani se ajungea foarte greu (eventual, pe jos), dar prin grija Primăriei s-a asfaltat drumul respectiv. Acum, preocuparea edililor este să-l și întrețină în condițiile iernii.

Szekely Csaba