”Abordarea noastră a finanţărilor în Africa nu este bună”, a recunoacut el.

”Sunt esenţiale un acord între ţări bogate şi cele emergente” şi ”ieşirea din carbon înainte de orice”, a subliniat el.

”În acest fel câştigăm bătălia (împotriva modificărilor) climatice”, a insistat Macron.

”Nu trebuie să punem pe nimeni în situaţia de a alege între sărăcie, climă şi biodiversitate”, a insistat şeful statului francez în mai multe rânduri.

Franţa produce 1% dintre emisiile mondiale în fabricarea avioanelor, iar ea are ”un efect de antrenare a întregii planete”, a declarat el, dând asigurăir că ”putem fi camionii unei decarbonatări”.

Însă ”nu putem rezolva niciuna dintre aceste probleme singuri”, avertizează el.

Întrebat ce părere are despre o taxă ”climatică”, Macron a răspuns că Franţa impozitează deja tranzacţiile financiare şi a dat asigurări că ”nu merge dacă suntem singuri”.

”Ajutaţi-ne la o mobilizare pentru ca să existe o impozitare internaţională, împreună cu China, a transportului maritim”, a îndemnat el.

”La fel cum se spune că socialismul nu funcţionează doar într-o singură ţară, taxarea internaţională într-o cingură ţară nu funcţionează”.

”De ficare dată când punem un euro din bani publici, punem un euro din bani privaţi”, a îndemnat Macron, exprimându-şi speranţa unei noi metode cu ”efect de levier”, care să asigure desfăşurarea programelor publice la fel de bine ca a celor private.

El face, astfelm apel la o politică de stimulare a întreprinderilor private.

”Banca Mondială şi FMI vor plăti mai mult”, dă el asigurări.

Marele absent al summitului este Rusia, a subliniat Macron, care dă asigurări că evenimentul refelctă ”izolarea Moscovei”.

Emmanuel Macron s-a declarat pregătit să dialogheze cu Vladimir Putin, dacă-l sună, şi a dat asigurări că el nu are motive să-l sune.

 

: le président français a accordé une interview à , et , ce vendredi, en marge du Sommet pour un mondial à .

Emmanuel a, entre autres, rappelé le rôle de déstabilisation joué par la dans le monde

— FRANCE 24 Français (@France24_fr)

”Azi Rusia s-a pus singură în situaţia de a redeveni în fond una dintre singurele puteri coloniale ale secolului al XXI-lea, purtând un război imperialist cu vecian sa Ucraina. Şi este o putere de destabilizare în Africa, prin intermediul unor miliţii private. Prin alegerile sale, Rusia nu joacă un rol benefic pentru comunitatea internaţională”, a acuzat el.