Sursă foto: servuscluj.ro

Weekend-ul aduce cu sine o multitudine de activități care îi îndeamnă pe locuitorii din Cluj să iasă din case, iar una dintre cele mai așteptate este evenimentul cultural european „Noaptea Muzeelor”, ajuns acum la cea de-a 18-a ediție în Orașul de pe Someș. Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, îi invită atât pe clujeni, cât și pe turiști să profite de această ocazie și să viziteze muzeele din Cluj.

” Invit pe această cale, clujenii și turiștii care ne vizitează județul în aceste zile, să profite de oportunitatea oferită și să treacă în număr cât mai mare pragul instituțiilor noastre de cultură. Nu vor regreta, cu siguranță, expozițiile pregătite vor fi cel puțin la nivelul așteptărilor iar vizitatorii vor avea parte de experiențe cu adevărat de neuitat”, a spus Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Programul Muzeului Etnografic al Transilvaniei:

 • Muzeul Etnografic al Transilvaniei deschide porțile vizitatorilor cu o varietate bogată de expoziții și un spectacol de teatru care vor putea fi urmărite între orele 18:00 și 00:00.
 • Expoziția foto-documentară „Redutele culturale din Transilvania și Banat” își propune să evidențieze, prin fotografii de arhivă, rolul instituțiilor culturale de-a lungul timpului, modificările arhitecturii lor ca rezultat al diverselor politici urbane locale, evenimentele importante care au avut loc în clădirile de tip Reduta și personalitățile marcante care au trecut pragul acestor „Redute”.
 • Expoziția „Un univers de basm în miniaturi” cuprinde jucării și case de păpuși reprezentând interioare cu modul de viață al țăranilor și micilor meșteșugari din Völgység-Hegyhát (Ungaria), în miniatură. Piesele expuse sunt creația artistei plastice Éva Áment.
 • Expoziția „Foc de soare” prezintă cel mai recent ciclu de picturi realizat de artistul Claudiu Presecan. Fiecare pictură din acest „Foc de soare” reprezintă o căutare spirituală și personală a luminii necreate, primordiale, a frumuseții naturale întâlnite în munții Transilvaniei, a Paradisului pierdut.
 • Spectacolul de teatru „Oameni. De vânzare” este un proiect de teatru documentar care combină filmul, teatrul și fotografia. Acesta aduce în atenție situația comerțului cu etnici germani din România comunistă, care au fost vânduți Republicii Federale Germane între anii 1969 și 1989. Spectacolul, susținut de Teatrul German de Stat Timișoara și regizat de Carmen Lidia Vidu, va avea loc sâmbătă, 13 mai, începând cu ora 19:00.

Programul Muzeului de Artă Cluj-Napoca:

 • Pe lângă Expoziția permanentă – Galeria Națională, care se întinde pe 15 săli și găzduiește 138 de picturi și 15 sculpturi selectate din patrimoniul muzeului, vizitatorii vor avea ocazia să se bucure și de alte cinci expoziții.
 • Expoziția de pictură „Horea Paștina. ,,Cruce, iubire de frumos”, curatoriată de Oliv Mircea și Dan Breaz. Expoziția „Realitatea oglindită”, care adună lucrări ale artistei Székely Annamária. Expoziția de grup „În Mormânt, Viață”, care propune o meditație asupra vulnerabilității și efemerității vieții, precum și asupra potențialului omului de a depăși condiția de ființă creată pentru a participa la viața Creatorului său. Expoziția de grup „Ecouri din sacralitate”, care prezintă diverse aspecte ale sacralității sub forma unor lucrări ce oferă o incursiune în lumea spirituală și a credinței. Expoziția de grup „Put it in other words. Lost in translation”, care propune o reevaluare a experienței muzeale ca experiență artistică.

Programul Muzeului Memorial „Octavian Goga” din Ciucea:

 • Programul va începe la ora 16:30 cu oficierea unui parastas în memoria poetului, publicistului, savantului și politicianului Octavian Goga, cu ocazia împlinirii a 85 de ani de la trecerea sa în neființă. Evenimentul este organizat în colaborare cu Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” și va avea loc la „Mausoleul Iubirii”.
 • Expoziția literară și fotografică dedicată poetului Octavian Goga, intitulată „Eu sunt o lacrimă târzie…” Expoziția comemorativă de cărți „Volumele lui Octavian Goga” Expoziția de documente, fotografii și artă plastică „Octavian Goga – personalitate marcantă în literatura și politica românească interbelică” Expoziția inedită de documente și cărți „Prietenia dintre Octavian Goga și Familia Regală”.

Programul Muzeului Apei „Leonida Truță”:

 • Muzeul Apei „Leonida Truță” se alătură sărbătoririi Noptii Muzeelor și își deschide porțile pentru toți cei care doresc să descopere o parte din istoria alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca și să exploreze exponate din România și din întreaga lume, în intervalul 18:00-00:00.
 • Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, serviciu specializat din cadrul administrației județene, își va prelungi programul de la ora 09:00 până la miezul nopții. Astfel, turiștii și publicul interesat vor primi informații despre activitățile și expozițiile organizate de toate muzeele și centrele culturale din județul Cluj care participă la acest eveniment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.