USR: Guvernul întârzie în 2023 investiţii esenţiale din PNRR pentru problemele reale ale românilor: prevenirea cancerului, digitalizare, combaterea abandonului şcolar, autobuze pentru elevi

Potrivit unui comunicat de presă transmis, duminică, de reprezentanţii USR, la mijlocul lui 2023, Guvernul a ratat termenul de finalizare – Trimestrul 1 şi Trimestrul 2 – pentru 30 de jaloane din cele 49 pe care le avea de îndeplinit anul acesta. Din Trimestrul 1, termen sfârşitul lunii martie, au fost îndeplinite până acum doar trei jaloane din 13. La finalul lunii martie nu era îndeplinit niciunul.

 

”Dincolo de reforme majore, precum noua Lege a Pensiilor şi noua Lege a Salarizării, modificarea Codului Fiscal şi noul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor, care au fost cele mai vizibile subiecte legate de PNRR în spaţiul public în ultimele luni, Guvernul PSD-PNL ratează o serie de alte reforme şi investiţii pentru care administraţia nu are motive reale pentru întârzieri. Sunt, în general, investiţii pe care orice Guvern responsabil s-ar fi grăbit să le facă”, susţin aceştia.

 

Ei arată că, de exemplu, cel puţin 60 de instituţii de sănătate publică (direcţiile de sănătate publică, institutele de sănătate publică, Agenţia Naţională a Medicamentului, Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management şi Ministerul Sănătăţii) ar fi trebuit să fie digitalizate, în urma unor contracte semnate de Ministerul Sănătăţii.

 

Conform sursei citate, acelaşi minister ar fi trebuit să achiziţioneze şi să doteze cu aparatură 10 unităţi medicale pentru screeningul de cancer mamar şi cancer de col uterin. Caravanele medicale ar fi urmat să fie folosite în zone cu acces limitat la servicii medicale specializate. De asemenea, 3.000 de cabinete ale medicilor de familie ar fi trebuit să semneze contractele pentru a fi dotate sau renovate.

 

La rândul lor, 1.000 de şcoli ar fi trebuit să semneze contractele pentru a primi granturi pentru combaterea abandonului şcolar, iar 3.200 de microbuze electrice ar fi trebuit achiziţionate pentru a fi folosite la transportul elevilor din localităţile izolate, în special în zonele rurale, se arată în ultimul raport de monitorizare a implementării PNRR realizat de MonitorPNRR.ro.

 

”Toate aceste investiţii nerealizate nu doar întârzie cererile de plată prin care obţinem miliardele de euro din PNRR, dar pun în pericol chiar scopul acestui Plan de ţară: modernizarea României. Acestea sunt soluţii pentru problemele României reale, de care România reală are nevoie cât mai repede. Din cauza acestor întârzieri neforţate, pentru că nu e nevoie de mare dezbatere politică dacă să se cumpere aparatură pentru screeningul de cancer mamar şi cancerul de col uterin în zonele defavorizate, suntem în continuare în mare întârziere cu obţinerea banilor de la Bruxelles. Anul acesta ar fi trebuit să depunem şi să ni se aprobe două cereri de plată, dacă vor reuşi să depună măcar una se pot declara fericiţi”, susţine Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, citat în comunicat.

De Informatiacluj.ro

InformatiaCluj.ro este un site de stiri din Cluj-Napoca, Romania, care ofera actualizari despre evenimentele si noutatile din oras si din regiune.