Este cunoscut că, multe clădiri în care își desfășurau activitatea unități de învățământ, au fost revendicate imediat după evenimentele din 1989. În municipiul Gherla, în această situație s-a aflat fostul gimnaziu de fete, actualul Liceu Teoretic „Ana Ipătescu” de pe strada principală a orașului, clădirea fiind revendicată de Biserica Greco-Catolică din localitate.

Mulți ani de după 1989 Primăria a plătit chirie mare pentru folosirea de către școala respectivă a clădirii. Nefiind proprietar, administrația locală nu a investit în această clădire. În afara obișnuitelor zugrăveli anuale, nimic nu s-a făcut, sălile de clasă fiind încălzite și în ziua de astăzi cu sobe de teracotă. Zilele trecute, însă, cadrele didactice și elevii liceului respectiv au primit o veste bună: a fost demarat proiectul „Construire, modernizare, amenajare și dotare a Liceului Teoretic «Ana Ipătescu» în vederea furnizării unor servicii educaționale de calitate, în special a celor de tip afterschool”. Asta înseamnă că în curând vor fi începute lucrările de reabilitare a clădirii vechi (pentru că în anii 80 s-a construit și o aripă nouă pentru clasele I-IV). Se va mansarda clădirea principală și va fi amenajată o centrală termică de mare capacitate. Macheta investițiilor deja a fost expusă publicului, astfel toată lumea poate vedea cum va arăta clădirea reabilitată și modernizată.

Liceul Teoretic „Ana Ipătescu” Gherla numără peste o mie de elevi în clasele I-XII, fiind cea mai mare unitate de învățământ din oraș, care are nevoie de reparații capitale și de extindere.

Szekely Csaba