”E politica Ministerului aceea de a creşte bugetul alocat panourilor fotovoltaice şi de a ne opri atunci când şi pe ultimul acoperiş din România va fi instalat un astfel de panou. Eu cred că nu există soluţie mai bună decât aceasta, pentru că ea nu înseamnă doar un aer mai curat (…) dar dincolo de toate beneficiile de mediu, înseamnă facturi mai mici pentru români”, a afirmat Mircea Fechet, la Euronews România, marţi seară.
Ministrul Mediului a arătat că în prezent nu a fost publicat spre consultare ghidul noilor finanţări, dar că discuţiile despre sumele alocate vor pleca de la primele acordate anul trecut, iar beneficiarii să suporte o contribuţie de 10% din finanţarea primită de la stat.
Fechet a menţionat că speră ca bugetul record de două miliarde de lei să fie epuizat rapid, pentru că instalatorii au deja licenţe, angajaţi, experienţă.
”Mă aştept ca şi bugetul anului 2024 să se epuizeze repede”, a adăugat ministrul.
Pentru a nu exista o ”supraîncărcare a instalatorilor”, autorităţile iau în calcul o ”etapizare” a programului din acest an, mai exact ca acesta să înceapă atunci când dosarele accesate în cadrul ediţiei de anul trecut a programului Casa Verde vor fi implementate, a spus Mircea Fechet.
”Vreau să ţinem seamă şi de capacitatea instalatorilor de a-şi respecta obligaţiile contractuale, pentru că ne-au sunat deja oameni spunându-ne că instalatorul pe care le-au ales le-a comunicat că mai devreme de septembrie nu le va instala panourile fotovoltaice”, a explicat ministrul.
El a precizat, răspunzând unei întrebări, că ”în Ministerul Mediului sau Guvernul României, nu am auzit niciodată vreo discuţie referitoare la taxarea prosumatorilor, eu cred că dimpotrivă, ar trebui să încurajăm acest fenomen şi în ceea ce mă priveşte, ca ministru al Mediului, nu doar că nu îmi propun să taxăm persoanele care îşi generează propria energie, ci îmi propun să le finanţăm”.