Când spui finanțe publice locale, spui birocrație, taxe și impozite și nervi întinși la maxim, la ghișeu.

Nu dorim să o asociem cu aceste lucruri pe cea despre care dorim să discutăm în cele ce urmează, dar putem spune că este printre cei mai longevivi directori din Primăria Municipiului Ploiești, un funcționar cu foarte multă experiență, care gestionează banii colectați de la ploieșteni, de peste 14 ani.

Nu știm cât și-a dorit sau cât o încântă viața publică, pentru că nu este omul care să epateze, dar vom afla în cele ce urmează, ce o mână pe Simona Dolniceanu în lupta pentru fotoliul de primar al Ploiești.

Ascensiune, privilegiu sau responsabilitate?

Care credeți că este abordarea pe care Simona Dolniceanu o va avea în traseul său politic, în lupta electorală pentru Ploiești?

Vom afla în cele ce urmează!

Sărut mâna, doamnă Simona Dolniceanu! Cum spuneam în descrierea succintă pe care v-am făcut-o mai sus, ce v-a determinat să intrați în politică și să vă anunțați candidatura pentru Primăria Ploiești?

Decizia de a candida pentru funcția de primar al municipiului Ploiesti am luat-o din mai multe motive. Eu sunt îndemnată de către oamenii de pe stradă de mult timp să candidez, dar nu am simțit că este momentul să o fac. Pentru că, în opinia mea, exercitarea unei astfel de funcții implica o responsabilitate enormă. Și am preferat să aștept. Să acumulez cunoștințe, să observ, să învăț, să mă desăvârșesc ca manager. Am învățat să ascult dorințele oamenilor și să le transpun în activitatea profesională. Astăzi mă simt pregătită să stau cu capul sus în fața oamenilor și să le pot propune candidatura mea.

De ce ați ales Partidul România în Acțiune?

De ce Partidul România în Acțiune? Pentru ca aici sunt oamenii care mi se potrivesc! Îl cunosc pe domnul președinte Mihai Apostolache de mulți ani. Și tot de atunci îl admir. Integritatea, inteligența, loialitatea, capacitatea de a rămâne vertical , toate aceste calități ale dumnealui m-au făcut să cred că putem lucra împreună . Și după aceea am cunoscut echipa. Oameni luminoși, cu spirit viu, deschiși și dispuși la muncă. Deci, între acești oameni mă regăsesc.

Făcând parte din aparatul de specialitate al Primăriei Ploiești, cum ați colaborat cu Andrei Volosevici?

Eu am colaborat bine cu toată lumea, colegi sau șefi, în toate mandatele. Nu am avut conflicte cu nimeni, niciodată. Pentru că sunt genul de om care respectă ierarhiile, care știe să își facă datoria, care își spune punctul de vedere. Prin munca mea susținută am adus plus valoare instituției pe care o conduc și, implicit, municipiului Ploiești.

Credeți că veți deveni ținta unor politicieni, în campania alegerilor locale? Se tem oare de dumneavoastră?

Eu sper că toți oamenii politici vor respecta modul meu de abordare în această campanie. Eu nu am venit să critic, să acuz sau să caut vinovați! Sunt convinsă că fiecare a făcut ceea a știut mai bine. Să lăsăm ploieștenii să aleagă ce consideră că e mai bun. Eu îmi doresc tare mult ca, începând cu această campanie, să se schimbe și modul de abordare al tuturor politicienilor.

Cum veți gestiona sarcinile de serviciu în campania electorală și cum evitați starea de incompatibilitate?

Așa cum am mai declarat, eu nu voi face campanie în timpul programului de lucru! Niciodată! După orele de program, în zilele de concediu voi desfăsura activitatea politică. Vreau să știți că niciodată nu îmi voi permite să periclitez munca mea în instituția pe care o conduc de 14 ani. Nu îmi voi permite și nu voi permite nimănui să ducă în derizoriu rezultatele pe care le-am obținut împreună cu colegii mei. Pentru a evita o eventuală stare de incompatibilitate, voi respecta prevederile legale și îmi voi suspenda contractul de muncă pe perioada campaniei electorale.

Care este contribuția dumneavoastră de până acum în folosul Ploieștiului și al ploieștenilor?

Contribuția mea este evidentă! Munca mea și a colegilor mei se regăsește în modul în care funcționează  un serviciu extrem de delicat și important. Am adus un echilibru între nevoia de bani la bugetul local și gradul de satisfacție a cetățeanului. Am creat modalități de comunicare online, am implementat o platformă digitală performantă, am adus modalități de plată care să aducă un grad de confort cetățeanului, am introdus în procedurile noastre inteligența artificială. Vreau să vă gândiți că nicio instituție publică nu are program cu publicul în tot programul de lucru. Din respect pentru oameni, se fac eforturi imense pentru a menține această situație. Ascultăm toate dorințele și găsim soluții pentru a le materializa în activitatea noastră. Comunicăm, consiliem și eu, personal, dau o mare importanță rolului prevenției.

Credeți că se mai poate redresa Ploieștiul?

Sigur că am credința că ne putem redresa. Doar de asta candidez. Dar nu va fi ușor! Este nevoie de viziune, ambiție, muncă susținută, în echipă, de răbdare, încredere și înțelegere din partea ploieștenilor. Avem nevoie ca fiecare cetățean să devină un partener activ în revigorarea orașului.

Cum priviți funcția de primar al Ploieștiului?

Privesc funcția de primar al unui oraș ca pe o responsabilitate imensă. În momentul în care primești o cantitate atât de mare de încredere, este clar că nu îți mai aparții. Nu mai e loc de orgolii și egoism! Totul trebuie gândit la nivel macro și orice acțiune trebuie îndreptată către cetățean.

Considerați că puteți ajuta mai mult Ploieștiul decât au făcut-o edilii orașului din ultimii 24 ani?

Consider că fiecare edil a avut rolul lui în dezvoltarea Ploieștiului. Și eu voi avea rolul meu!

Pentru campania electorală ați creionat plan personal de guvernare locală, care să scoată rapid orașul din actualele crize? Și dacă da, enumerați câteva puncte esențiale.

Lucrez, încă, la programul meu. Prioritară este găsirea de modalități pentru atragerea de fonduri, pentru a lasă bugetul să respire și, în același timp, să putem realiza proiectele atât de necesare orașului.

Cum vi se pare sectorul public ploieștean?

Sectorul public ploieștean trebuie updatat, permanent, la nevoile cetățeanului.  Este un organism viu, care are nevoie de proiecte noi care să îl mențină viabil și eficient.

Vă place administrația publică? Dar politica?

23 de ani din viață mi i-am dedicat administrației locale! Firește că îmi place! Cel mai mult îmi place când feed backul pe care îl primesc este pozitiv și îmi arată că eforturile noastre nu sunt în van. În ceea ce privește politica, în ultimii 12 ani m-am îndepărtat de această zonă. Credința că voi face echipă cu colegii mei din Partidul România în Acțiune m-a făcut să mă întorc în această zonă.

Cu ce oameni și factori decizionali din Ploiești și din Prahova rezonați și considerați că puteți face echipă, indiferent de culoarea politică?

La modul meu de abordare și din exeperiența pe care am acumulat-o, sunt sigură că pot colabora cu toți oamenii politici și cu toți factorii decidenți.

Cum vedeți Ploieștiul după 2024?

Ploieștiul, începând cu anul 2024 va fi, în viziunea mea, un mare șantier, în care se va lucra zi lumină la repunerea în repere a tuturor aspectelor sociale, economice și de cooperare interumană și interinstituțională.

Cine este Simona Dolniceanu la sfârșitul zilei, dincolo de administrație sau politică?

La sfârșitul zilei sunt o femeie, ca oricare alta. Cu problemele gospodărești, încercând să fac, acasă, cât mai multe lucruri, alocând timp pentru a citi o carte, să plantez o floare, sau să fac sport. Seara, în căldura căminului meu, vorbesc cu fiica mea, cu părinții mei și îi încredințez lui Dumnezeu ziua ce a trecut și rugămintea de a îmi mai da una în care să o iau de la capăt!

Doamna Dolniceanu, vă mulțumim pentru răspunsuri și pentru timpul acordat și vă urăm multă baftă în lupta pentru Ploiești!

Și eu vă mulțumesc pentru ca mi-ați oferit prilejul de a vă răspunde in cadrul acestui interviu.

Citiți și

Momente emoționante din viața lui Mircea Geoană: Bătălia pentru viitorul României – Gândurile unui român la vârful NATO