”Toţi şefii de stat trebuie să asiste la summit, Însă, acum, avem beţe-n roate din cauza mandatului de arestare al Curţii Penale Internaţionale (CPI)”, a declarat înttr-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al preşedinţiei sud-africane, Vincent Magwenya.

”Ceea ce impune asta sunt alte dispoziţii, pentru a vedea cum să ţinem cont de acest lucru, iar aceste dispoziţii sunt în curs. Odată ce vor fi luate se vor face anunţurile necesare”, a anunţat el, fără să facă alte precizări.

Această ţară  din Africa australă, care întreţine relaţii strânse cu Rusia, găzduieşte în august un summit BRICS, un grup de ţări din care fac parte Brazilia, Rusia, India China şi Africa de Sud.

Curtea Penală Internaţională, cu sediul la Haga, în Olanda, a emis în martie un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, cu privire la crima de război de ”deportare” de copii ucraineni în Războiul din Ucraina.

Africa de Sud este un stat membrru al CPI şi are obligaţia să-l aresteze pe şeful statului rus la sosirea în ţară.

Ea este criticată de la începutul războiului rus din cauza apropierii sale de Moscova.

Pretoria susţine că are o poziţie ”neutră”, refuză să se alăture apelurilor Occidentului de a condamna Rusia şi afirmă că vrea să favorizeze dialogul.

Africa de Sud a găzduit în februarie exerciţii navale cu Rusia şi China în largul coastelor sud-africane.

Relaţiile Africii de Sud cu Rusia datează din perioada apartheidului, când Kremlinul a susţinut ANC în lupta împotriva regimului rasist.

Mandatul de arestare al CPI a provocat o agitaţie politică în Africa de Sud.

Alianţa Democratică (DA), cel mai important partid din opoziţie, a cerut ca Vladimir Putin să fie arestat şi a solicitat CPI să forţeze mâna Guvernului de la Pretoria.

Însă partide de stânga, inclusiv Partidul Comunist Sud-African, un aliat al Congresului Naţional African (ANC, la putere), au îndemnat Guvernul să-l primească pe Vladimir Putin şi să se retragă din CPI.