Categorii
Actualitate

Jocurile, dansurile, mâncărurile și meșteșugurile tradiționale românești, prezentate în cadrul Festivalului Internațional de Folclor Montan desfășurat la Zakopane, în Polonia

Asociația clujeană „Tradiții ormanene” a prezentat jocurile, dansurile, mâncărurile și meșteșugurile tradiționale românești în cadrul Festivalului Internațional de Folclor Montan, desfășurat la Zakopane, în Polonia. Festivalul, ajuns la cea de-a 54-a ediție, cuprinde trei secțiuni: folclor tradițional, artistic și stilizat.

La eveniment au participat primarul orașului Zakopane, Leszek Dorula, directorul artistic al celei de-a 54-a ediții a Festivalului, Hanka Rybka, consulul onorific al României în Cracovia, Ignat Timar, dar și alte oficialități, care au interacționat și au dansat alături de clujeni.

Sute de polonezi și participanți au avut ocazia să deguste mâncăruri tradiționale românești pregătite de Grupul „Tradiții ormanene”, printre care sarmale fierte în cuptor, mălai cu slănină, cocorade cu brânză și varză, ciureghe, pancove, precum și produse specifice ca tuică, vin, zacuscă, slănină, caș de oaie, urdă și brânză telemea. Femeile din cadrul grupului au demonstrat meșteșuguri tradiționale, precum torsul și depănarea lânii, captând atenția participanților la festival prin bogăția tradițiilor, obiceiurilor și bucătăriei românești.

Grupul „Tradiții ormanene” a luat naștere în 2016 din pasiunea Aurorei Cozma pentru obiceiurile și tradițiile din satul natal. De-a lungul anilor, acesta a colaborat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție subordonată Consiliului Județean Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *