Nevoia de sânge este o problemă cu care România se confruntă de foarte mult timp. În fiecare zi sunt necesari peste 1.000 litri de sânge pentru pacienții în stare critică. O donare asigură doar 450 mL, dar este suficientă pentru a salva 3 vieți! Anual, sub 2% din populația României donează, un procent nefericit ce ne plasează la capătul listei la nivel european.

Campania “Donează sânge! Fii erou!” a început în București, în anul 2008, fiind înființată de către Societatea Studenților la Medicină din București (SSMB), când studenții mediciniști au hotărât să se implice activ în combaterea deficitului de sânge. În acest mod, studenții de la medicină își propun să vină în ajutorul Centrului de Transfuzie Sanguină, dar și în al tuturor celor ce au nevoie de sânge contribuind la buna desfășurare a întregului proces de donare prin asistarea personalului medical, dar și prin informarea și educarea populației generale cu privire la importanța acestui act.

Proiectul se desfășoară cu acest scop și la nivel național, în orașe ce nu dețin un centru universitar medical precum Ploiești. În astfel e orașe, studenți apartenenți ai facultăților de medicină coordonează desfășurarea campaniei, de la distanță, cu dorința de a promova donarea prin crearea unui mediu prietenos pentru donatori, dar și prin informarea publicului larg despre nevoia copleșitoare de sânge.

Persoanele care doresc să se implice activ în această campanie sunt așteptate să doneze în perioada 11 – 15 decembrie 2023 la Centrul de Transfuzie Sanguină din Ploiești, la adresa: Șoseaua Vestului, Nr. 24 A, Ploiești, Județul Prahova.

Toți potențialii donatori vor fi examinați de către medici specialiști în hematologie, și asistați de către voluntarii noștri, elevi ce aparțin școlilor postliceale sanitare, urmând ca cei sănătoși și apți pentru donare să finalizeze procesul început. Criteriile pentru donare sunt:

– vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani;

– greutate peste 50 kg;

– puls regulat, 60 – 100 bătăi/minut;

– tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg;

– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale;

– femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;

– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării;

– să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

De asemenea, donatorii obțin bonuri de masă în valoare de 67 de lei, o adeverință pentru o zi liberă de la locul de muncă/unitatea de învățământ și o reducere de 50% la abonamentele pentru mijloacele de transport în comun.

Luptă alături de noi împotriva crizei de sânge din România!

Donează sânge! Fii erou!