Sursă foto: stiridecluj.ro

Luni dimineața a avut loc inaugurarea noii creșe și grădinițe cu program prelungit din Jucu-Herghelie, eveniment la care au participat mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei, și inspectorul școlar-general, Marinela Marc, din partea Inspectoratului Școlar Județean Cluj. Această nouă unitate de învățământ a fost construită folosind fonduri europene, cu o contribuție suplimentară din partea bugetului local.

Grădinița cu program prelungit și creșa din Juc-Herghelie are o capacitate de 130 de locuri și va servi în mod semnificativ comunitatea locală, oferind părinților posibilitatea de a-și lăsa copiii acolo până după-amiaza, la finalul programului de lucru. Această inițiativă va reduce necesitatea ca cei mici să fie duși în Cluj-Napoca sau să fie lăsați în grija bunicilor, mai ales că în comună s-au stabilit mulți părinți și copii proveniți din oraș.

La ceremonia de inaugurare a participat ÎPS Andrei, mitropolitul Clujului, care a condus slujba însoțit de un sobor de preoți. La finalul evenimentului, ÎPS Andrei a subliniat importanța oricărei investiții în educație.

”Evenimentul de astăzi merită toată lauda noastră. Domnul primar și cei care l-au ajutat au ridicat această creșă, această grădiniță, care dă posibilitatea sutelor de copii să se educe. Această lucrare merită toată lauda noastră. Să le dea Dumnezeu sănătate celor care îi vor educa pe copii”, a transmis mitropolitul Clujului.

”Eu sunt foarte bucuroasă că la noi, în județul Cluj, primarii din mediul rural, mai ales în zonele din apropierea marilor orașe, au în proiect astfel de investiții. În ultimii ani s-au construit multe creșe și grădinițe, în special grădinițe cu program prelungit, ceea ce ne bucură pentru că populația tânără rămâne în mediul rural, dacă are condiții de trai, dacă au condiții educaționale bune pentru copii. Cred că nimeni nu se mai gândește să își supună copilașii la navetă și la trezitul dis de dimineață, când au astfel de clădiri lângă case, care oferă siguranță, cu mobilier atractiv”, a declarat și inspectorul școlar-general, Marinela Marc.

Primarul comunei Jucu, Dorel Pojar, a menționat că investiția în această nouă unitate de învățământ a fost realizată inițial din fonduri europene, având o valoare inițială de 4,3 milioane de lei. Totuși, pentru că prețurile materialelor de construcții au crescut din cauza pandemiei și exista riscul ca nimeni să nu se prezinte la licitație, suma a fost completată cu fonduri locale. Acum, cea mai recentă unitate de învățământ din județ este finalizată și poate fi folosită de către copii.

”Nimic nu poate da o valoare mai mare unei comunități decât educația, este motorul creativității și garanția integrării sociale. De aceea noi, în comuna Jucu, am considerat mereu că strategia câștigătoare pe termen lung este investiția în creșe, grădinițe și școli. Rezultatele se văd deja, dar am convingerea că vor fi tot mai evidente pe măsura trecerii timpului. Ceea ce inaugurăm astăzi nu este doar o clădire, ci un nou angajament față de educația și bunatatea copiilor noștri, față de viitorul lor și al comunității noastre”, a afirmat primarul Dorel Pojar.

În ultimii ani, comuna Jucu a înregistrat o dezvoltare rapidă. Aici au fost construite numeroase case noi pe parcele de aproximativ 1000 de metri pătrați, atrăgând astfel un număr semnificativ de familii tinere. Datele demografice indică faptul că, în timp ce în alte zone numărul copiilor este în scădere, în Jucu au fost înregistrate nașteri și mutări care au adus câteva sute de copii în comunitate în ultimii ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.