Liderul USR, Cătălin Drulă, susține că în PNL „hoția e trecută în statut”, după ce, potrivit Hotnews, liberalii au fost instruiți să o combată pe jurnalista Emilia Șercan, care a scris despre plagiatul lui Lucian Bode, ministru de Interne și secretar general al partidului condus de premierul Nicolae Ciucă.

„În PNL, adevărul deranjează. Când a deconspirat plagiatul lui Ciucă, Emilia Șercan a fost ținta unui kompromat odios orchestrat de poliția lui Bode. Rezultate ale anchetei nu există, nimeni nu a fost tras la răspundere. Acum, când Emilia Șercan a deconspirat eforturile lui Bode să blocheze investigația plagiatului său propriu, PNL trece la discreditarea jurnalistei prin intermediul comunicatorilor săi”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.

Și a continuat: „Cu Ciucă, Bode și Silviu-ordin-de-restricție-Mănăstire la conducere, PNL devine un partid de sorginte sovietică. În PNL, adevărul deranjează, hoția e trecută în statut, iar agresiunea față de oricine îi expune este reacția preferată. Cu atât mai grav cu cât ținta acestor mașinațiuni este o jurnalistă”.

Potrivit liderului partidului de opoziție, PNL se îndreaptă spre comunism, atunci când exista un partid unic, PCR.

„Nu vă e rușine, peneliști? Nu vă vom permite să duceți România înapoi în vremurile în care «partidul» însemna opresiune și cenzură. Iar Iohannis tace”, a punctat Drulă.

Afirmațiile sale au venit după ce Hotnews a scris că liderii PNL au fost instruiți, într-un mesaj intern, să o combată pe Emilia Șercan, care „a lansat niște acuzații netemeinice, fără o minimă pregătire de specialitate în domeniul studiilor de securitate și relațiilor internaționale sau în domeniul securității energetice”, iar jurnalista „poate fi orice, dar numai obiectivă nu”, potrivit mesajului intern din PNL.

Lucian Bode a dat în judecată Universitatea Babeș-Bolyai

Ministrul PNL de Interne a cerut în instanţă, pe 5 ianuarie, anularea hotărârii prin care Universitatea Babeş Bolyai a decis să-i reanalizeze lucrarea de doctorat, vizată de acuzaţii de plagiat, iar procesul a fost deschis la Tribunalul Sălaj. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru 17 ianuarie 2023.

Emilia Șercan a susținut în Pressone, luni, 9 ianuarie, că Bode a dat în judecată Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai „încercând să blocheze emiterea unui verdict de plagiat referitor la teza sa de doctorat”.

În replică, Lucian Bode a transmis pentru Libertatea că „susțin în continuare că teza mea de doctorat nu conține preluări neautorizate” și a adăugat că, potrivit legii, Comisia de Etică a UBB nu poate verifica decât membrii comunității universitare, „comunitate din care eu nu fac parte”.