”Vizita la Bruxelles a fost finalul unor negocieri care au durat două luni de zile (…) România trebuie să depună PNRR revizuit, modificat, cum vreţi să-i spuneţi, pentru că introduce un nou capitol, RePowerEu. Regulamentul privind PNRR a fost modificat în primăvara acestui an (…) România, faţă de o alocare iniţială de 700 de milioane de euro, după negocierea de la Bruxelles, a reuşit să obţină 1,4 miliarde de euro. Atunci, finalul acestei negocieri se închide la început de septembrie prin depunerea PNRR modificat, revizuit”, a declarat, miercuri seară, la Prima News, ministrul Adrian Câciu.

Acesta a precizat că implementarea PNRR trebuie accentuată.

”Legat de implemnatarea PNRR, noi mai avem 35 de luni. Acesta a fost şi mesajul pe care l-am avut în Guvern, către colegi, la preluarea mandatului. Le-am spus – nu mai avem timp să stăm”, a mai declarat ministrul.

Acesta a precizat că, la Bruxelles, fiecare dintre miniştri a avut mandatul său.

”Al meu a fost foarte clar, să închid negocierile pe această modificare de PNRR. Nu numai RePowerEu, ci şi diminuarea de grant care a însemnat chiar o negociere cu Cosmisia, astfel încât investiţiile care sunt întârziate în PNRR şi despre care Comsia a spus că nu avem şanse să le rezolvăm până în august 2026 (..) să ducem aceste investiţii către Politica de Coeziune”, a adăugat Adrian Câciu.

 

Potrivit acestuia, proiecte care nu au avansat deloc şi care nu au şanse de finalizare în PNRR vor fi trecute pe alte surse de finanţare, în Programul Operaţional Regional.  

Întrebat de ce doar 3% din banii din PNRR au fost cheltuiţi. Ministrul a expicat că, în

14-15 sept se va aproba Cererea de plată 2 a României.

 

”Până la finalul lunii septembrie aceşti bani intră în România, încă 2,7 miliarde de euro. România va avea la dispoziţie, până la finalul lunii septembrie, 9,15 miliarde de euro primiţi pe PNRR. Eu îmi doresc să depune Cererea de Plată 3 cât mai repede”, a declarat ministrul.

 

Potrivit acestuia, sunt semnate contracte în valoare de 30 de miliarde de euro.

 

”Trebuie să începem să le implementăm, trebuia deja să le implementăm”, a mai declarat Adrian Câziu.

Acesta a explicat că zilnic se discută cu beneficiarii pentru a depune deconturi în baza PNRR.