Aleșii locali clujeni vor dezbate, săptămâna viitoare, în ședință ordinară, un proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului general al municipiului Cluj-Napoca pe anul 2023.

Proiectul pentru bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2023 a fost supus dezbaterii publice în urmă cu câteva săptămâni, în vederea aprobării de către Consiliul Local.

În acest an municipalitatea clujeană va avea la dispoziţie 3.048.549.300 de lei. Din această sumă, 650.167.000 lei reprezintă fondurile prevăzute pentru metrou.

Față de anul trecut, bugetul este mai mare cu 49,94 la sută, iar dacă nu se includ banii pentru metrou, creșterea este de 18 la sută față de 2023.

În acest an, bugetul pentru dezvoltare va fi 1.635.689.000 lei, iar cel de funcționare de 1.412.860.303 lei.

Conform datelor, veniturile proprii ale orașului au crescut cu 9,23 la sută, iar cota defalcată din impozitul pe venit a crescut cu 12,94 al sută, ceea ce spunea Emil Boc reprezintă un semn de sănătate a orașului. Totodată, bugetul de dezvoltare a crescut 121 la sută, aici fiind cuprinși și banii pentru metrou.

21 de proiecte prioritare

Astfel, anul acesta, 21 de proiecte trebuie finalizate și anume raebilitarea Căii Mănăștur – Uzinei electrice – Mărginașă, Podul Oașului-Răsăritului, Lunca Someșului, platoul Sălii Sporturilor, se mai are în vedere finalizarea Parcului Armătura, finalizarea Parcului Feroviarilor, finalizarea Parcului Observator, finalizarea Parcului 14 iulie, finalizarea lucrărilor la Seminarul Teologic Ortodox, la Școala Gimnazială Nicolae Iorga, la Școala Iuliu Hațieganu, a zonei Kogâlniceanu și a străzilor adiacente Universității, un nou parc de cartier în zona Mănăștur, finalizarea investiției la Spitalul Clinic Municipal – reabilitare termică, parcări biciclete, cabinet școlar nou la Universitatea de Medicină și Farmacie, Iuliu Hațieganu, Grădinița Căsuța Poveștilor, patru toalete publice automate, puncte gospodărești cu sistem de acces cartelă, iluminat arhitectural la Teatrul Național Cluj-Napoca, iluminat arhitectural la Monumentul In Memoriam 1956 din Parcul Simion Bărnuțiu, proiectul Anto-CIIC.

A doua componentă are în vedere proiectele care încep anul acesta și se finalizează în 2024, 18 la număr, dintre care amintim cele care vizează pnctele gospodărești supraterane, din PNRR, subterane, un centru de colectare prin aport voluntar,unul prin aport voluntar mare, Parcul Primăverii, Parcul Ion Luca Caragiale, Parcul coridor Canalul Morii-zona Rozelor, 13 clădiri publice dotate cu panouri fotovoltaice, iluminat arhitectural Biserica Calvaria. De asemenea, Monumentul Eroilor Revoluției din Piața Unirii va beneficia de o modernizare în sensul de a se introduce un totem digital unde să poată fi urmărite poze din timpul Revoluției și un istoric al acesteia. Totodată, Monumentul Eroilor din Cimitirul Central al orașului va fi consolidat și modernizat, la fel și Centrul Cultural de pe strada 21 Decembrie, Piața 14 iulie cu străzile aferente, Piața Karl Leibknecht, și se mai are în vedere un adăpost pentru victime ale violenței domestice, o hală pentru servicii culturale și educative pentru zona Patarât. De asemenea, municipalitatea are în vedere și trei proiecte mari cu importanță majoră pentru oraș și anume prelungirea străzii Valea Fânațelor, strada Valea Seacă și strada Valea Chintăului.

În ceea ce privește proiectele multianule care se continuă sunt cele care vizează: metroul, centura metropolitană, hubul din Borhanci. Referitor la park and ride-ul de la aeroport, va fi reluată licitația cu actualizarea indicatorilor tehnico-economici, în timp ce la Ansamblul Cetățuia se caută soluții în acest moment pentru finanțare. Tot aici amintim autobuzele electrice, cu hidrogen, Parcul Est, Parcul Bună Ziua, aprobarea master-planului pentru Sopor, parking Gheorghe Dima- finalizarea studiilor, parc și parking în zona Expo Transilvania, culuoarul de mobilitate urbană Nord, Podul Oașului-Răsăritului, Podul Garibaldi, Aqua Park în Complexul Sun- finalizarea studiilor, creșă nouă pe strada Negoiu, creșă nouă în cartierul Dâmbul Rotund, modernizarea Școlii Traian Dîrjan, Școală generală în cartierul Bună-Ziua și câteva concursuri de soluții.

USR, peste 60 de amendamente

Reprezentanții USR în Consiliul Local Cluj-Napoca au formulat 67 de amendamente la proiectul bugetului, colectate și concepute după multe consultări, Dintre acestea, 12 sunt proiecte denumite de aceștia fanion. Consilierii locali USR au avut în vedere domenii diverse, de la infrastructură și mobilitate până la sănătate și educație. Între amendamente se regăsessc și inițiative mai vechi reluate acum.

Lista de amendamente rezultată în urma a numeroase consultări interne și patru consultări tematice (educație, sănătate, mobilitate și tineret) include atât proiecte mari, care abordează problemele structurale ale Clujului, cât și intervenții mai mici care vizează remedierea unor probleme specifice, ce țin de calitatea vieții în cartiere, consilierii USR considerând că anul cartierelor ar trebui să fie în fiecare an. Nu în ultimul rând, consilierii USR au prezentat o serie de propuneri ce vin cu soluții la probleme despre care încă nu se discută suficient la nivel de autorități, precum nevoia unei școli buffer sau a unui centru pentru tratarea adicțiilor.

A.M.C.