Statuia din Piața Ștefan Cel Mare din Cluj-Napoca, dedicată marelui om politic Iuliu Maniu a fost îndepărtată de pe soclu. Demersul are loc în contextul în care primăria clujeană realizează lucrări de modernizare a zonei.

Finanțatorul monumentului, academicianul Emil Burzo s-a declarat șocat de demersul municipalității. „Sunt şocat că au dărâmat statuia lui Maniu”, a spus academicianul. El a precizat că a vorbit la primărie și că nu a obținut nicio explicație cu privire la îndepărtarea statuii.

Ce e surprinzător e faptul că înlăturarea statuii lui Iuliu Maniu de la Cluj-Napoca are loc în anul în care se împlinesc 150 de ani de la nașterea marelui om politic român și 70 de ani de la decesul acestuia.

Monumentul a fost realizat de sculptorul băimărean Ion Marchiş și a fost dezvelit la 8 ianuarie 2019. La eveniment au luat parte finanțatorul statuii,  acad. Emil Burzo, preşedintele Filialei Cluj a Academiei Române, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, Emil Constantinescu,  fostul preşedinte al României și acad. Răzvan Teodorescu, vicepreşedintele Academiei Române.

Iuliu Maniu s-a născut în 1873, la Bădăcin. A urmat şcoala primară în satul natal, apoi Facultatea de Drept a Universităţii din Cluj, Budapesta şi Viena. A fost avocat al Mitropoliei Greco-Catolice din Blaj şi profesor de drept la Academia Teologică Greco-Catolică din „Mica Romă”. A contribuit decisiv la Unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat şi a fost printre principalii organizatori ai Adunării de la Alba Iulia. Prim-ministru al României de mai multe ori, şi preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc, Iuliu Maniu s-a opus politicilor PNL, fiind, mai apoi, un dârz luptător antifascist şi anticomunist.

Iuliu Maniu, alături de alţi fruntaşi ţărănişti, a fost întemniţat întâi în penitenciarul Galaţi, iar din august 1951, la Sighet. Aici, a murit la 5 februarie 1953, la vârsta de 80 de ani. A fost aruncat într-o groapă anonimă, rămăşiţele sale neputând fi identificate nici până astăzi, notează site-ul www.memorialsighet.ro.

Iuliu Maniu a fost membru de onoare al Academiei Române (7 iunie 1919). Exclus în 1948, a fost repus în drepturi post-mortem, în 1990. A lăsat câteva lucrări: ”Discursuri parlamentare” (1906), ”Ardealul în timpul războiului” (1921), ”Chestiunea Banatului” (1924), ”Problema minorităţilor” (1924), ”România şi revizuirea tratatelor” (1934), ”Unirea Ardealului” (1934). În 1991 i-a fost publicat ”Testamentul moral-politic”, potrivit volumului ”Dicţionar Biografic de Istorie a României” (Stan Stoica, Vasile Mărculeţ, Stănel Ion, Ed. Meronia, Bucureşti, 2008).

„Perseverenţa cu care Iuliu Maniu a urmărit şi criticat greşelile puterii, abaterile de la normele legale şi de la morala creştină, intransigenţa sa au împiedicat sau au limitat tendinţele autoritare manifestate în societatea românească. El a ţinut sus steagul democraţiei în anii regimurilor autoritare, dictatoriale şi totalitare din anii 1938-1944 şi 1944-1947” (Ioan Scurtu, „Iuliu Maniu. Activitatea politică”, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 1995).

Fiind coleg de celulă cu un cunoscut ziarist al vremii (N. Carandino) ni s-au păstrat importante document şi amintiri despre viaţa şi activitatea tumultoasă a unui patriot  transilvănean adevărat.