Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) București a anunțat că a încheiat acțiunea de pe Lacul Morii și că au prins 12 câini adulți și doi pui.

ASPA a transmis că animalele au fost duse la adăpostul ASPA Bragadiru. Acțiunea a avut loc în contextul morții femeii care a fost atacată de câini.

“Toți fără microcip. Patru dintre aceștia fac parte din grupul celor identificați pe câmp, fiind tranchilizați de la distanță. Acestora le-au fost prelevate probe de către polițiști pentru a se stabili dacă sunt cei care au atacat ieri (sâmbătă – n.red.) dimineață. Restul câinilor, printre care și un metis de amstaff, au fost ridicați de pe străzile adiacente câmpului, respectiv Drumul la Roșu, Calea Giulești, str. Fântâna Domnească. Sunt câini ieșiți din curți, lăsați liberi pe stradă. În acest sens, vom sesiza poliția”, a transmis ASPA, pe Facebook.

ASPA a făcut mai multe precizări, în urma informațiilor apărute în spațiul public:

„În cursul anului 2022, ASPA a capturat de pe raza Municipiului București aproximativ 1.700 de câini. La nivelul conducerii ASPA, nu a existat niciun moment în care activitatea ASPA de capturare să fie oprită sau restricționată. Echipajele ASPA au program de marți până sâmbătă în intervalul orar 08.00-22.00, dar acționează oricând în situații de urgență. Numărul de telefon pentru sesizări disponibil NON STOP este 021/9844.

Cei mai mulți câini capturați în 2022, au fost ridicați de pe raza sectorului 6:
Sectorul 6 – 381
Sectorul 5 – 358
Sectorul 2 – 285
Sectorul 4 – 268
Sectorul 3 – 238
Sectorul 1 – 150

Din aprilie 2022 și până în prezent au fost ridicați din zona Lacul Morii aproximativ 120 de câini, ultima acțiune în zonă fiind realizată la data de 18.01.2023″.

ASPA a dezmințit informația că ar elibera câinii după capturare.

„Dezmințim categoric informația potrivit căreia după capturare, ASPA eliberează câinii înapoi pe străzi. Imediat cum ajung în adăposturi, câinii sunt microcipați și înregistrați în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân pe numele ASPA, astfel încât dacă aceștia ar fi ulterior eliberați pe stradă, datorită microcipului ar fi identificați ca fiind din adăposturile noastre.
ASPA capturează câinii de pe domeniul public, însă capturarea nu rezolvă cauza, nu oprește sursa de câini. ASPA nu are competențe în cazul proprietăților private, nu poate pătrunde pe acestea fără acordul proprietarilor, nu poate verifica deținătorii de animale, nu poate aplica sancțiuni”, se arată în punctul de vedere al instituției.

În comunicat se precizează că peste 6.000 de câini și pisici au fost sterilizați anul trecut în cadrul campaniilor de sterilizări gratuită acainilor.

„9.000 de imobile au fost vizitate și aprox. 31.000 de pliante informative au fost distribuite în campania de informare. Și în acest moment ASPA desfășoară o campanie de sterilizări gratuite pentru câini cu deținător. Polițiștii locali și polițiștii naționali au atribuții și competențe pentru verificarea proprietarilor de câini cu privire la microciparea și sterilizarea acestora sau cu privire la împrejmuirea proprietăților private astfel încât câinii să nu mai intre sau să iasă de pe acestea.
Prin urmare, pentru a proteja cetățenii este nevoie de un efort comun al tuturor autorităților cu rol în gestionarea populației de câini fără stăpân”, a punctat instituția.