Veste bună pentru toată România! Klaus Iohannis a promulgat legea prin care dosarul cu șină a fost eliminat. Propunerea legislativă a fost adoptată de Camera Deputatilor cu 241 de voturi „pentru” şi 13 abţineri în decembrie 2022.

Așadar, Președintele României Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, 4 ianuarie, legea prin care dosarul cu șină a fost eliminat. La începutul lunii decembrie, Parlamentul României a votat ca instituțiile publice să nu mai ceară dosar cu șină sau orice alt obiect de papetărie pentru a furniza un serviciu public.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Camera Deputatilor cu 241 de voturi „pentru” şi 13 abţineri. Proiectul a fost inițiatr de trei deputați PNL, printre care și ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.

Se urmărește debirocratizare şi simplificarea relaţiei dintre cetăţeni şi instituţiile statului român

Așa că, prin adoptarea legii respective este eliminată obligativitatea pentru cetăţeni de a insera la dosar copii după acte publice emise de instituţiile statului român. În plus, instituţiile publice nu pot percepe nici taxe suplimentare pentru acoperirea costurilor articolelor de papetărie.

Mai mult, legea va intra în vigoare la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României. Prin legea cu privire la modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative se intensifică eforturile de debirocratizare şi simplificarea relaţiei dintre cetăţeni şi instituţiile statului român.

Instituţiile centrale au interdicţia de a solicita copii după acte emise de instituţii publice
De asemenea, parlamentarii au votat pe 7 decembrie legea care prevede ca interdicţia de a solicita copii după acte emise de instituţii publice să fie extinsă şi la nivel local, nivel de universităţi şi companii de utilităţi. „Este un pas de normalitate.”, a precizat ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.

„Această iniţiativă completează un proiect de anul trecut prin care instituţiile centrale au interdicţia de a solicita copii după acte emise de instituţii publice, astfel încât acum vom avea această interdicţie şi la nivel local, şi la nivel de universităţii şi la nivel companii de utilităţi. De asemenea, în urma unui amendament, practic se interzice dosarul cu şină prin lege. De asemenea, am interzis prin propunerea noastră xeroxurile din instituţiile publice, pentru că, inclusiv în 2022, la Sectorul 1 eşti trimis în cadrul Administraţie de taxe locale să îţi faci xerox şi trebuie să plăteşti şi copia şi puxul. Este un pas de normalitate.”, a spus în plenul Camerei Deputaţilor Sebastian Burduja.

Articolul Legea pe care o așteptau milioane de români apare prima dată în Jurnalul National.