Crizele economice sunt, de regulă, dezastruoase pentru oamenii săraci, rele pentru clasa de mijloc și numai un inconvenient pentru cei bogați. Însă dacă economia va intra în recesiune în anul  2023 sau chiar dacă reușește să evite cu greu o recesiune, s-ar putea ca cei mai bogați să fie și cei mai afectați.
O recesiune a bogaților
Explicația, conform Wall Street Journal, este că pentru mulți oameni mai săraci, anii care au trecut de la declanșarea crizei Covid au fost ceva mai ușori din punct de vedere financiar decât anii care au precedat-o. Asta deoarece mai multe runde de ajutoare guvernamentale i-au sprijinit să treacă peste primele etape ale pandemiei, iar în prezent, situația de pe piața locurilor de muncă le oferă câștiguri salariale care reduc impactul inflației.

Cifrele Rezervei Federale indică că averea netă a celor mai sărace 20% dintre gospodării a fost cu 42% mai mare în trimestrul al treilea decât la finalul anului 2019 și cu 17% mai mare decât la sfârșitul anului 2021.
De asemenea, chiar dacă au pornit de la baze mult mai mari, câștigurile procentuale pentru cei bogați au fost ceva mai atenuate. Averea netă a celor mai prospere 20% dintre gospodării a fost cu 22% mai mare în al treilea trimestru decât înainte de pandemie și a scăzut cu 7,1% de la sfârșitul anului 2021 – o consecință a scăderii pieței bursiere. Pe de altă parte, nici salariile nu au crescut la fel de mult.

Concedierile recente au afectat în mod disproporționat lucrătorii cu venituri mai mari
În plus, multe dintre companiile din domeniul tehnologiei care au ținut prima pagină a ziarelor prin anunțurile de concedieri plătesc extrem de bine.
Consolarea pentru acești lucrătorii cu venituri mai mari care sunt concediați este că ar trebui să le fie relativ mai ușor să găsească un nou loc de muncă decât persoanele mai sărace care își pierd locul de muncă. Acest lucru se datorează faptului că aptitudinile profesionale ale persoanelor cu un nivel de educație mai ridicat sunt, de obicei, mai ușor de transferat decât aptitudinile celorlalți lucrători. Însă aceștia vor avea totuși de parcurs o perioadă dificilă și s-ar putea să nu fie plătiți la fel de bine la noile locuri de muncă.
Așa că, la începutul noului an, întreprinderile care se adresează celor înstăriți ar putea fi dezamăgite, în timp ce cele care favorizează oamenii de rând ar putea avea rezultate mai bune. Iar dacă va avea loc o recesiune, economia ar putea fi pe poziții mult mai egale în momentul în care începe să se redreseze decât în mod obișnuit.
Recesiunea în Europa, va fi mai mică decât s-a estimat
În același timp, în Europa, declinul activităţii economice în zona euro la sfârșitul anului trecut a fost mai redus decât s-a crezut iniţial, datorită atenuării presiunii preţurilor, indică datele publicate miercuri de S&P Global, care sugerează că recesiunea ar putea fi moderată, anunță Reuters.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat la 49,3 puncte în luna decembrie, de la 47,8 puncte luna precedentă, în timp ce datele preliminare indicaseră un nivel de 48,8 puncte în decembrie. De asemenea, decembrie este a şasea lună în care indicele PMI este sub nivelul de 50 de puncte.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte indică o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.
„Economia zonei euro a continuat să se deterioreze în decembrie, dar ritmul a fost moderat pentru a doua lună consecutiv, indicând că declinul va fi mai redus decât s-a estimat iniţial. Cu toate acestea, există puţine dovezi care să sugereze că economia zonei euro ar putea reveni curând la o creştere stabilă”, a spus Joe Hayes, economist la S&P Global Market Intelligence.
Probabilitatea de recesiune este ridicată
Dovezile cu privire la intrarea în recesiune a zonei euro au crescut, iar un sondaj făcut de curând de Reuters în rândul economiştilor indică o probabilitate ridicată, fiind previzionat un declin al PIB-ului de 0,3% în trimestrul patru din anul 2022 şi de 0,4% în primele trei luni din 2023.
Indicatorul PMI din sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a urcat la 49,8 puncte în decembrie, de la 48,5 puncte luna precedentă, în timp ce datele preliminare indicaseră un nivel de 48,5 puncte în decembrie.
Presiunea preţurilor în sectorul serviciilor s-a atenuat în decembrie cu toate că a rămas la un nivel ridicat.
În luna decembrie, indicele preţurilor de producţie a scăzut la 61 puncte, de la 62,3 puncte în noiembrie. Este cel mai redus nivel din august 2022.
Articolul Recesiunea din 2023 îi va afecta grav pe cei bogați apare prima dată în Jurnalul National.