Raportul Asociaţiei Naţionale a Agenţilor Imobiliari a arătat, de asemenea, că preţul mediu al caselor a crescut în cel mai lent ritm de la începutul pandemiei de Covid-19, deoarece vânzătorii din unele părţi ale ţării au recurs la oferirea de reduceri.

Cel mai rapid ciclu de creştere a ratei dobânzii al Rezervei Federale din anii 1980 a împins piaţa imobiliară în recesiune.

”Vânzările de case existente sunt oarecum în urmă. Scăderea dobânzilor ipotecare ar putea ajuta la susţinerea activităţii imobiliare în lunile următoare”, a declarat Conrad DeQuadros, consilier economic senior la Brean Capital din New York.

Vânzările de locuinţe existente, care sunt luate în calcul la încheierea unui contract, au scăzut luna trecută cu 1,5%, până la o rată anuală ajustată sezonier de 4,02 milioane de unităţi, cel mai scăzut nivel din noiembrie 2010.

Aceasta a marcat a 11-a scădere lunară consecutivă a vânzărilor, cea mai lungă astfel de perioadă înregistrată din 1999.

Vânzările au scăzut în Nord-Est, Sud şi Midwest. Au rămas neschimbate în Vest.

Economiştii chestionaţi de Reuters au estimat că vânzările de locuinţe vor scădea la o rată de 3,96 milioane de unităţi.

Revânzările de locuinţe, care reprezintă o mare parte din vânzările de locuinţe din SUA, au scăzut cu 34,0% faţă de an în decembrie.

Acestea au scăzut cu 17,8%, până la 5,03 milioane de unităţi în 2022, cel mai scăzut total anual din 2014 şi cel mai puternic declin anual din 2008.

Scăderea continuă a vânzărilor, care a însemnat mai puţine comisioane ale brokerilor, este cel mai recent indiciu că investiţiile rezidenţiale s-au contractat probabil în trimestrul al patrulea, al şaptelea declin trimestrial consecutiv.

Aceasta ar fi cea mai lungă astfel de perioadă de când spargerea bulei imobiliare a declanşat Marea Recesiune.