Un grup de 11 tari membre ale NATO, participante joi la o reuniune in Estonia destinata sporirii ajutorului militar pentru Ucraina, au convenit sa ofere acesteia noi arme si au semnat o declaratie comuna in care cer si altor state sa-si intensifice ajutorul pentru armata ucraineana, in special cu tancuri si alt armament greu, relateaza agentiile Reuters si EFE, citate de Agerpres.

Reuniunea donatorilor de arme pentru Ucraina s-a desfasurat la initiativa ministrului britanic al apararii Ben Wallace si a omologului sau eston Hanno Pevkur. Intalnirea a avut loc la baza militara estona Tapa, cu o zi inaintea unei reuniuni extinse la baza militara americana Ramstein din Germania, la care circa 50 de tari angajate in sustinerea militara a Ucrainei vor discuta si sunt asteptate sa anunte noi livrari de arme catre Kiev.

Dupa ce luni Marea Britanie a confirmat un nou pachet de ajutor militar destinat Ucrainei, inclusiv 14 tancuri Challenger 2, obuziere, munitii, blindate, drone, rachete ghidate si antiaeriene, ministrul Wallace a declarat joi in Estonia ca acest ajutor va fi suplimentat cu inca 600 de rachete Brimstone.

”Pot spune ca vom trimite alte 600 de rachete Brimstone in teatrul de operatiuni, care vor fi incredibil de importante pentru a ajuta Ucraina sa domine pe campul de lupta”, a declarat ministrul britanic al apararii.

La randul ei, Danemarca a anuntat dupa aceeasi reuniune ca va ceda Ucrainei cele 19 obuziere Caesar pe care le-a comandat din Franta. Dintre acestea, numai cateva au fost livrate pana in prezent.

Un ajutor militar substantial a fost anuntat si de Estonia, care va trimite Ucrainei un nou pachet de artilerie grea de 155 mm, munitii pentru tunurile de 122 mm si lansatoare de grenade antitanc.

Estonia aduce astfel la 1% din PIB-ul sau ajutorul militar oferit Ucrainei si le-a sugerat celorlalte state din UE sa-i urmeze exemplul. La conferinta de presa ulterioara reuniunii, ministrul eston al apararii Hanno Pevkur a spus ca daca UE ar aloca 1% din PIB-ul sau pentru a ajuta militar Ucraina, acest ajutor ar ajunge la circa 150 de miliarde de euro.

Polonia a comunicat la randul ei ca va trimite Ucrainei tunuri antiaeriene si 70.000 de obuze. In acest timp, la Varsovia, premierul polonez Mateusz Morawiecki a evocat posibilitatea ca Polonia sa ofere Ucrainei tancuri Leopard 2 fara a mai astepta sa primeasca acordul de re-export din partea Berlinului.

Declaratia sa ar putea pune presiune pe Germania sa accepte in cele din urma livrarea unor astfel de tancuri Ucrainei sau macar sa-si dea acordul ca alte tari ce au astfel de tancuri in dotare sa le ofere Kievului. Ucraina cere insistent tancuri Leopard, subiect ce va fi in centrul discutiilor de vineri la Ramstein.

Potrivit ministrului lituanian al apararii Arvydas Anusauskas, mai multe tari vor anunta vineri ”sigur” trimiterea unor tancuri Leopard catre Ucraina, iar in total la reuniunea din Germania vor fi promise Kievului sute de blindate.

La reuniunea din Estonia au participat ministrii apararii din Marea Britanie, Lituania si Estonia, precum si reprezentanti din Danemarca, Republica Ceha, Olanda, Germania, Slovacia, Spania, Polonia si Letonia. Cele doua tari din urma aveau prevazuta de asemenea prezenta ministrilor lor ai apararii, dar acestia nu au putut efectua deplasarea din cauza conditiilor meteo.

La finalul reuniunii, tarile participante au publicat o declaratie pe care au denumit-o ”Angajamentul de la Tallinn”, capitala estona.

”Vom continua impreuna sa sprijinim Ucraina pentru a trece de la rezistenta la expulzarea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean”, se arata in text. Pentru aceasta, adauga semnatarii, Ucraina are nevoie de ”tancuri grele, sisteme de aparare antiaeriana si antiracheta, operand impreuna cu grupuri de artilerie, precum si de elemente de inalta precizie pentru a tinti logistica si unitatile de comanda rusesti in teritoriul ocupat”.