Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a transmis luni, 16 ianuarie, că partidul condus de Cătălin Drulă va iniţia o nouă moţiune simplă împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode, acuzat de plagiat.

„Dacă domnul Bode va rămâne în funcţie şi domnul Iohannis nu îi va cere demisia, USR îi încurajează pe toţi cetăţenii acestei ţări – cetăţeni care au curaj şi demnitate – să îi ceară demisia. Şi în acest sens am creat această platformă, bodedemisia.ro, în care, din două click-uri, orice român poate trimite un mail civilizat domnului Bode şi domnului Iohannis”, a spus Moșteanu, aflat la Parlament, potrivit Agerpres.

Liderul grupului USR din Camera Deputaţilor i-a cerut, totodată, preşedintelui Klaus Iohannis să îşi precizeze „de urgenţă poziţia faţă de menţinerea într-o funcţie publică de nivel înalt a unui plagiator dovedit”.

„Până acum nici premierul Ciucă, nici preşedintele Iohannis nu au avut nicio reacţie pe subiect. USR îi cere public preşedintelui Iohannis să îşi precizeze de urgenţă poziţia faţă de menţinerea într-o funcţie publică de nivel înalt a domnului Bode”, a adăugat Moșteanu, cel care a precizat că atât timp cât șeful statului „tace”, acest lucru înseamnă că „nu îşi respectă mandatul constituţional şi moral pe care i l-au încredinţat cetăţenii acestei ţări”.

Moşteanu a precizat apoi că situaţia ministrului de interne Lucian Bode nu afectează doar Partidul Naţional Liberal, ci şi „prestigiul României”, în contextul în care la finalul acestei luni Bode va reprezenta România la Consiliul informal JAI, unde ar putea fi discutaţi următorii paşi în vederea aderării României la Schengen.

Totodată, liderul USR a anunțat o nouă moţiune simplă împotriva lui Lucian Bode şi a făcut apel la liderul PSD, Marcel Ciolacu, să susţină acest demers. Aceasta va fi a treia moțiune simplă depusă împotriva lui Lucian Bode de USR în ultimele trei luni, după ce, pe 19 octombrie 2022, prima a picat la vot, iar cea de-a doua, din decembrie 2022, potrivit partidului condus de Cătălin Drulă, a fost blocată de PNL și PSD.

„Domnul Ciolacu este cel care va prelua funcţia de premier al acestei ţări din mai. Îl întreb pe domnul Ciolacu dacă este de acord să preia funcţia cu această zestre, această complicitate la furt. Şi vom vedea în prima săptămână din sesiune ce părere are domnul Ciolacu, ce părere au pesediştii despre domnul Bode. Pentru că vom depune moţiune simplă în prima zi din sesiune”, a punctat Ionuț Moșteanu.

Afirmațiile au venit în contextul în care Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai a concluzionat pe 11 ianuarie, după o a doua verificare, că teza de doctorat a lui Lucian Bode din 2018 este „profund viciată” de plagiat și de „citare defectuoasă și incorectă”. În replică, ministrul de interne a spus că își va căuta dreptatea în instanță, iar Guvernul a transmis că „la fel ca în orice alte cazuri, premierul României cere respectarea legii”.

Istoricul acuzațiilor de plagiat

La începutul lunii octombrie 2022, USR a anunțat că transcrie teza de doctorat a lui Lucian Bode, ca să poată fi verificată de plagiat, dar Emilia Șercan a susținut că nu va verifica teza transcrisă manual de USR.

Pe 18 octombrie, partidul condus de Cătălin Drulă a sesizat CNATDCU, susținând că ministrul PNL a plagiat teza de doctorat.

La finalul lunii octombrie, Universitatea Babeș-Bolyai a anunțat că Bode „a plagiat”, dar nu a recomandat retragerea titlului de doctor, afirmând că neregulile găsite au fost de până la 3% din ce s-a analizat. „Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor este menţinut”, a reacționat atunci ministrul PNL de interne.

Pe 24 noiembrie, Pressone a dezvăluit însă că teza de doctorat a ministrului de interne conține un procent real de plagiat de aproape 20% și că Lucian Bode a copiat până și din documentele Comisiei Europene. „Nu mă pronunț pe analizele unor persoane private”, a reacționat atunci Bode.

În aceeași zi, UBB a anunțat că reia analiza, după ce „a luat act de noile informații apărute în spațiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode”, dar și faptul că Comisia de Etică „s-a autosesizat și va analiza teza din punctul de vedere al eticii academice pe baza acestor noi informații”.