Dosajul a fost strămutat deja de două ori, iar cazul așteaptă decizia finală de la Tribunalul Cluj

De 14 ani, Simona Andreia Păun, o bătrână în vârstă de 75 ani, este pusă pe drumuri de instanță într-un proces pentru un teren de 760 de hectare de pădure, moștenire de la bunicul său. În martie, femeia ar fi trebuit să primească decizia finală de la Tribunalul Alba, dar dosarul a fost strămutat la Tribunalul Cluj, aceasta fiind însă a doua strămutare a cazului.

 

Procesul a început în 2009, când Răzvan Grigorescu, un om de afaceri controversat și cunoscut pentru problemele cu legea a pus ochii pe terenul femeii. De atunci, dosarul se mută la o o instanță la alta și la fel și familia femeii.

 

Un dosar plimbat de la o instanță la alta

 

Mai exact, cel mai recent episod al acestui caz a fost în martie, când completul de judecători alcătuit din Eugenia Pușcașiu, Adina Georgeta Ponea și Laura Mihaela Ivanovici (președintele secției I civile a ÎCCJ) au hotărât strămutarea procesului de la Tribunalul Alba la Tribunalul Cluj, deciziile de strămutare fiind de obicei unele foarte rare și, de obicei, susținute de argumente foarte puternice. Iar aceasta a fost a doua strămutare, prima fiind de la Curtea de Argeș la Alba.

 

Din completul de judecată a făcut parte și Adina Georgeta Ponea, sora lui Ştefan Ponea, fost şef al Inspectoratului de Poliție Mehedinţi arestat și achitat în dosarul lui Adrian Duicu, fost președinte al PSD Mehedinți și al Consiliului Județean Mehedinți acuzat de corupție. Duicu a fost condamnat definitiv în 2020 la un an şi şase luni închisoare cu suspendare pentru corupţie.

 

Un teren naționalizat de comuniști care a intrat in vizorul afaceriștilor interesați de păduri

 

Terenul de pădure deținut de Simona Andreia Păun în zona Nucșoara din județul Argeș are o poveste care datează de peste 100 de ani. La finalul anilor ’40, pădurea de 760 de hectare a fost confiscată de comuniști, dar Simona Andreia Păun a reprimit pădurea prin retrocedare în 2007.

 

Tot atunci terenul a devenit atractiv pentru Răzvan Grigorescu, un om de afaceri interesat de obținerea de păduri în zona Argeșului.

 

Răzvan Grigorescu nu este un necunoscut pentru oamenii legii. El a fost arestat pentru interceptări ilegale în cazul lui Gheorghe Davidescu, fost prefect de Argeș, pentru infracțiuni informatice și la legea siguranței naționale. În dosarul pentru care se judecă cu Simona Andreia Păun, a apelat la serviciile lui Florin Costiniu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție și fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influență. Mai mult decât atât, Florin Costiniu a fost avocatul lui Grigorescu în dosar.

 

Răzvan Grigorescu, un afacerist avid de păduri, pretinde că doi oameni sunt o singură persoană

 

În 2007, Simona Andreia Păun a intrat în posesia moștenirii de la bunicul său: un teren de 760 de hectare de pădure care i-a fost retrocedat după naționalizare.

 

Tot în acel an, Răzvan Grigorescu cumpăra drepturile litigioase pentru moștenirea lui Paul Gheorghe Dimitrie – un bătrân despre care oamenii locului spuneau că ar avea demență senilă – obținând 670 de hectare de pădure. Paul Gheorghe Dimitrie moștenise acest teren de la tatăl său, Paul N. Paul. Iar Paul N. Paul nu era altul decât fratele bunicului Simonei Andreia Păun, acesta numindu-se Anton N. Paul.

 

Simona Andreia Păun a moștenit terenul după un partaj din 1929, prin care frații Paul N. Paul și Anton N. Paul își împărțeau proprietatea de aproximativ 1.430 de hectare.

 

În 2009, Răzvan Grigorescu a trimis în judecată Romsilva și Primăria Nucșora pentru că i-a retrocedat terenul Simonei Andreiei Păun, contestând partajul dintre cei doi frați și revendicând tot terenul de circa 1.430 de hectare.

 

Grigorescu s-a bazat în proces pe un act de confiscare a pădurii prin care pâmântul a fost preluat de autoritățile comuniste de la “Paul și N. Paul”. Practic, Răzvan Grigorescu a intentat proces spunând că Paul și N. Paul sunt aceeași persoană – Paul N. Paul, tatăl lui Paul Gheorghe Dimitrie, cel de la care a luat drepturile litigioase.

 

Dar este vorba despre două persoane distincte: cei doi frați Paul Paul N. Paul (tatăl lui Paul Gheorghe Dimitrie) și Anton N. Paul (bunicul Simonei Andreiei Păun).

 

Procesul trebuia să înceapă în 2009 la Curtea de Argeș, dar a fost suspendat și strămutat la Judecătoria Alba Iulia de nimeni altul decât Florin Costiniu, fost judecător condamnat pentru corupție.

 

Simona Andreia Păun a avut încă de la început câștig de cauză, însă Răzvan Grigorescu a contestat deciziile în mod repetat.

 

La prima înfățișare, în 2011 Simona Andreia Păun a câștigat la Judecătoria Alba Iulia, cererea fiind considerată nefondată. Răzvan Grigorescu a dorit să facă recurs.

 

În martie 2012, judecătorii au decis casarea hotărârii inițiale, iar dosarul a fost trimis din nou la judecătorie.

 

Procesul a fost rejudecat în aprilie 2022, după mai mulți ani de expertize topografice. Simona Andreia Păun a câștigat și de această dată procesul la Judecătoria Alba Iulia.

 

În martie, Simona Andreia Păun aștepta cu sufletul la gură decizia finală. Femeia era îndreptățită  după ce tocmai câștigase în fond cu sentințe neambigue și foarte bine argumentate.

 

Dar Răzvan Grigorescu a făcut recurs și Simona Andreia Păun nu s-a mai judecat la instanța superioară -Tribunalul Alba – pentru că Răzvan Grigorescu a făcut din nou cerere de strămutare la ICCJ. Și ICCJ a strămutat încă o dată dosarul, de această dată a Tribunalul Cluj. Deci cazul este o raritate, dosarul plimbându-se de la Curtea de Argeș la Alba Iulia și acum la Cluj.

 

“Sunt sigură că judecătorii vor vedea nedreptatea acestui proces și vor decide ceea ce a fost clar încă de la început pentru toți judecătorii care au citit acest caz. Ne-a fost extrem de greu de-a lungul anilor, dar luptăm pentru că știm că avem dreptate și vrem ca judecătorii să vadă acest adevăr”, spune Simona Andreia Păun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.