Șase luni de închisoare cu executare este pedeapsa stabilită de Judecătoria Turda pentru tânăr de 20 de ani care l-a amenințat pe polițistul sosit la domiciliu să înmâneze o citație. Instanța a decis condamnarea în regim de detenție, invocând perseverența infracțională a bărbatului cercetat în alte două dosare pentru furt și tâlhărie.

Incidentul s-a petrecut în luna octombrie în satul Viișoara din județul Cluj. „Lasă că-ţi rup io nasul ăla!”, i-a strigat tânărul de 20 de ani polițistului care a bătut la poartă pentru a înmâna o citație ce o viza sora sa.

Bărbatul i-a reproșat agentului că nu are competența pentru a cerceta minori, sora citată ca martor într-un dosar instrumentat de Secția 4 de Poliție Rurală Câmpia Turzii fiind minoră.

„Văzând că inculpatul era vocal şi agresiv în limbaj, agentul de poliţie a pornit dispozitivul bodycam din dotare, moment în care inculpatul a început să-i reproşeze că foloseşte camera doar când vrea el, dar şi că agentul de poliție l-ar fi amendat în trecut cu suma de 4.700 de lei pentru că nu purta vestă reflectorizantă în timp ce se deplasa cu o bicicletă pe drum public”, au reținut procurorii în rechizitoriu.  

„A spus-o în glumă”

Audiat de procurori, tânărul a recunoscut că i-a spus polițistului că îi rupe nasul, „deoarece era nervos”, şi că i-a spus acestuia că îl va prinde la magazinul Profi din Viişoara şi nu o să se mai poată ascunde după maşină. A susținut că „a spus-o în glumă” și că nu a vorbit serios. El a fost arestat preventiv după incident.

Amenințările au fost luate în seamă de polițist, care a declarat că i-au provocat o stare de temere, având în vedere că tânărul este cunoscut în comunitate ca fiind o persoană agresivă şi problematică.

Încă de când avea 17 ani, acesta a fost condamnat pentru tâlhărie, după ce a lovit un localnic și i-a smuls o bancnotă de 50 de lei din mână, ulterior fiind cercetat și în dosare de furt.

Motivarea instanței

Perseverența infracțională a tânărului a determinat instanța să îi aplice o pedeapsă cu executare în regim de detenție.

„Inculpatul a ameninţat cu acte de violenţă un poliţist, făcute cu scopul de a intimida persoana vătămată pentru ca acesta să renunţe la îndeplinirea sarcinilor sale de serviciu, respectiv să restabilească ordinea publică. Acest gen de faptă are o rezonanţă extrem de puternică, în special în localităţile mici în care ordinea publică este asigurată de un număr redus de poliţişti, prin urmare o reacţie promptă şi eficientă a organelor judiciare este necesară şi pentru a descuraja astfel de comportamente care aduc atingere în definitiv autorităţii statului”, au motivat magistrații hotărârea prin care au dispus condamnarea tânărului pentru ultraj.

Decizia pronunțată pe 22 decembrie de Judecătoria Turda nu este definitivă.