Luna trecută, o ofertă de preluare de 2 trilioane de yeni (14 miliarde de dolari) pentru Toshiba de către un consorţiu condus de Japan Industrial Partners Inc. s-a încheiat cu succes.

Toshiba a mai anunţat că va convoca o adunare extraordinară a acţionarilor pe 22 noiembrie la Tokyo pentru a discuta despre consolidarea acţiunilor şi alte subiecte, în încercarea de a elimina acţionarii rămaşi.

Grupul condus de JIP, care este format din companii precum firma de servicii financiare Orix Corp şi producătorul de semiconductori Rohm Co, a achiziţionat un pachet de 78,65% din acţiunile Toshiba prin oferta de licitaţie.

Oferta a fost menită să permită Toshiba să rupă legăturile cu acţionarii din străinătate, despre care se spune că ar fi căutat doar profituri pe termen scurt.

Toshiba, una dintre companiile de top din Japonia, a fost fondată în 1875. A început ca producător de aparate electrice şi s-a ramificat treptat în noi sectoare de afaceri, cum ar fi infrastructura şi energia regenerabilă.

Toshiba a făcut eforturi să-şi revină după o serie de probleme care au apărut în anii 2010, inclusiv un scandal legat de exagerarea profiturilor sale în dosarele financiare. De asemenea, a suferit pierderi masive în activitatea sa nucleară din SUA în aceeaşi perioadă.