Sursă foto: servuscluj.ro

Teatrul Independent „Magic Puppet” din Cluj-Napoca continuă inițiativele sale de schimbare a mentalității publicului adult în ceea ce privește spectacolele de animație. Pentru a atinge acest obiectiv, teatrul va participa într-o tabără de creație care se va desfășura pe o durată de 10 zile. În cadrul acestei tabere, artiștii teatrului își vor perfecționa abilitățile de manipulare a păpușilor și de improvizație. Ca rezultat al acestei experiențe, va fi creat un spectacol care va fi prezentat atât în Cluj, cât și în alte regiuni din țară.

De la începuturile sale, Teatrul „Magic Puppet” a avut ca scop principal să atragă publicul adult către teatrul de animație, un mediu capabil să exploreze subiecte profunde și să sublinieze semnificația acestora prin intermediul păpușilor. În acest sens, proiectul intitulat „IMPRO SHOW cu PĂPUȘI” a fost lansat, având ca scop crearea unui produs cultural inovativ ce combină două tehnici teatrale distincte: păpușeria și improvizația teatrală.

„Este important să facem o schimbare de paradigmă. Din păcate, în România, arta păpușeriei în teatru este văzută ca ceva destinat în exclusivitate copiilor, însă nu e așa. De-a lungul timpului, la Magic Puppet au fost realizate numeroase spectacole care sunt destinate adulților și în care sunt folosite și păpuși, deoarece subiectele de multe ori pot fi abordate mai bine cu ajutorul lor, chiar dacă acestea sunt dintre cele mai dificile sau chiar tabu. Un exemplu concret în acest sens este spectacolul gen.OM, care a avut premiera în toamna anului trecut și care s-a jucat de fiecare dată cu sala plină. În acest spectacol este abordat un subiect delicat, și anume patriarhia. Așadar, dorim să mergem mai departe. Dorim în continuare să transmitem mesaje puternice cu ajutorul teatrului de animație. Din acest motiv am realizat și acest proiect de improvizație cu păpuși, pentru a găsi cele mai bune metode ca să atragem adulții în sala de spectacole când avem spectacole de animație”, a precizat Andreea Ajtai, manager de proiect.

Spectacolul va lua naștere în urma unei tabere de creație care se va desfășura pe parcursul a 10 zile. În această perioadă, artiștii vor primi îndrumare din partea unor experți din cele două domenii implicate. Marin Fagu va coordona un atelier de manipulare a păpușilor, în timp ce Dragoș Muscalu va conduce un atelier de improvizație.

Pentru a atrage un public cât mai larg, spectacolul va fi pus în scenă la sediul Teatrului Magic Puppet și la locațiile partenere din proiect, cum ar fi Centrul Recul din București, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava, Teatrul de Nord din Satu Mare și Teatrul Colibri din Craiova. De asemenea, o reprezentație va fi transmisă în direct online, astfel încât și cei din mediul virtual să poată lua parte la experiență.

„Considerăm că improvizația teatrală este o formă de divertisment mult mai accesibilă publicului larg, iar, prin asocierea sa cu arta mânuirii, vom reuși să atragem cu mai mare ușurință publicul adult înspre teatrul de animație și, în timp, să schimbăm percepția generală conform căreia teatrul de păpuși este destinat exclusiv copiilor”, a mai spus Andreea Ajtai.

Perioada desfășurării taberei de creație este între 10 și 20 august, iar spectacolul va fi disponibil publicului începând cu sezonul toamnei.

Proiectul cultural intitulat „IMPRO SHOW cu Păpuși” a fost selectat pentru co-finanțare de către Administrația Fondului Cultural Național. Este important să se menționeze că poziția exprimată în cadrul acestui proiect nu reflectă neapărat punctul de vedere al Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu poartă responsabilitatea pentru conținutul proiectului sau modul în care rezultatele acestuia pot fi utilizate. Aceste aspecte cad în totalitate sub incidența beneficiarului finanțării.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.