Ofensiva este limitată de lipsa armamentului, în special a avioanelor de luptă, se plânge șeful armatei ucrainene într-un interviu pentru Washington Post. SUA anunță că intenționează să trimită un nou tip de muniție în Ucraina. 
O rachetă rusească a lovit, vineri, o școală, într-un sat din regiunea Donețk. 12 angajați se aflau în clădire, în momentul atacului. O profesoară și contabila școlii au fost ucise.Între timp, SUA a anunțat că ia în calcul trimiterea unui nou tip de muniție în Ucraina.General Mark Milley, șeful Statului Major al SUA: „Ne gândim de mult timp la DPICM (muniţie cu fragmentare). Ucrainenii au cerut-o. Alte țări europene au oferit muniție de acest fel. Rușii o folosesc. Deci da, desigur, este în curs luarea unei astfel de decizii”.Între timp, apar surprize din tabăra rusă.Matthew Chance, jurnalist CNN: „Documente văzute în exclusivitate de CNN arată că generalul Surovikin, care e – să nu uităm – adjunct al celui care comandă trupele ruse din Ucraina, figurează pe o listă de 30 de membri VIP ai grupării Wagner, alături de ofiteri de rang înalt din armata și serviciile secrete ruse. Ceea ce ridică întrebări despre dezbinare și loialități tradate”.Temutul „general Armageddon” ar fi fost arestat
Poreclit „generalul Armageddon”, pentru tacticile sale nemiloase din Siria, Surovikin s-ar afla, de duminică, în închisoarea „Lefortovo” a FSB-ului.Agenția Bloomberg confirmă că generalul a fost interogat de procurorii militari, dar susține că nu ar fi închis. Sursa celor de la Bloomberg afirmă ca investigatorii îl tratează cu precauție, pentru a nu antagoniza alți ofiteri cu rang înalt care îi admiră reușitele.Andrei Kozyrev, fost ministru rus de Externe: „Guvernanții, mafia și alte organizații infracționale din Rusia se bat fiecare pentru felia lui de placintă. Era de mult în desfășurare o răfuială între Prigojin și conducerea Ministerului Apărării”.Cât despre soarta zecilor de mii de mercenari Wagner, o comparatie a unor imagini din satelit, surprinse pe 19, respectiv 27 iunie, arată activitate la o bază militară din Belarus. Dacă, inițial, perimetrul părea pustiu, în cea mai recentă se observă instalarea unor corturi albe.Drept urmare, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a ordonat comandanţilor armatei sale să consolideze sectorul militar de nord.Putin face băi de mulțime doar atunci „când este speriat”
Pe de altă parte, apariția președintelui rus Vladimir Putin în mijlocul mulțimii de oameni din Daghestan este categoric legată de aceste tulburări.Andrei Kozyrev, fost ministru rus de Externe: „(Putin apare în mijlocul oamenilor) numai când e la ananghie. Fie când vrea să arate că se bucură de popularitate înaintea unor alegeri oricum furate, fie când este speriat. Ce s-a întâmplat vineri nu a fost o revoltă ori un puci, doar o încăierare între mafioți, pentru cea mai bună poziție în organizație”.