În această scrisoare, care datează de miercuri, autentificată de către o ţară membră care a primit-o, secretarul general Haitham al-Ghais ”exercită presiuni” asupra membrilor organizaţiei şi delegaţiilor acestora la COP28 ”să respingă în mod proactiv orice text sau orice formulare împotriva energiei, adică a combustibililor solizi, şi nu a emisiilor” de gaze cu efect de seră.

”Se pare că presiunile excesive şi disproporţionate exercitate asupra combustibililor solizi ar putea atinge un punct critic cu consecinţe ireversibile, pentru că proiectul hotărârii conţine în continuare opţiuni privind eliminarea treptată a combustibililor fosili”, spune al-Ghais, care precizează că scrie ”cu un sentiment de extremă urgenţă”.

”În pofida faptului că ţările membre” şi asociate ”iau în serios modificările climatice (…), ar fi inacceptabil ca unele campanii motivate politic să pună în pericol prosperitatea şi viitorul popoarelor noastre”, se arată în scrisoare.

OPEP, contactată de AFP, nu a răspuns imediat.

Această scrisoare este adresată celor 13 ţări membre ale OPEP, între care Irak, Iran şi Emiratele Arabe Unite (EAU), care prezidează anul acesta Conferinţa ONU în lupta împotriva încălzirii globale, dar şi Arabia Saudită, aflate în prima linie a opoziţiei faţă de ieşirea din energia fosilă.

Scrisoarea a fost trimisă şi celor zeze ţări asociate – ca Mexicul, Azerbaidjanul. Rusia sau Malaysia -, toate prezente la Dubai.

”Opoziţia disperată a OPEP faţă de o eliminare treptată a combustibililor fosili dezvăluie frica acesteia că se schimbă direcţia, ceea ce este de-acum evident în negocierile de la COP28”, declară AFP Andreas Sieber de la ONG-ul 350.org.

”Proiectoarele sunt aţintite asupra preşedinţiei COP28”, asigurată de CEO-ul companiei naţionale de hidrocarburi din emirate, sultanul Al Jaber, pentru a vedea ”dacă va negocia un acord în vederea unei tranziţii drepte sau dacă se va lăsa influenţat de Arabia Saudită şi industria petrolieră”, adaugă el.

”Este destul de regretabil faptul că al doilea cel mai important grup de interese reprezentat la COP este lobby-ul combustibililor solizi şi iată că soluţiile” în curs de negociere ”sunt blocate în timp real de către interesele lor”, denunţă Amiera Sawas de la Iniţiativa în favoarea unui Tratat de Neproliferare a Energiilor Fosile, susţinută de către statele insulare şi Columbia.