În municipiul Gherla sistemul de apă și canalizare este destul de vechi, așa că nu e de mirare dacă edilii orașului au în vedere schimbarea conductelor.

În cursul anului trecut, de exemplu, s-au făcut pași importanți în această privință. După cum ne spunea zilele trecute directorul sucursalei Gherla a Companiei de Apă „Someș” SA, Vasile Morar, numai în 2022 a fost modernizată rețeaua pe nu mai puțin de 41 de străzi, un adevărat record în materie, în localitate, ținând cont că în anii anteriori astfel de lucrări nu au fost efectuate pe astfel de lungimi. Important e că investițiile cuprind tot orașul, nu numai zona centrală, ci de la un capăt la altul, de la cartierele mărginașe până în plin centru. Nu a fost ușor, dar a fost mare nevoie de astfel de lucrări de gospodărie comunală.

Personalul din cadrul serviciului apă-canal a prestat anul trecut un volum mare de muncă, făcând față planului întocmit încă în luna ianuarie, așa cum procedează și în prezent conducerea sucursalei gherlene. Lucrările de modernizare a sistemului de apă și canalizare vor fi continuate și în 2023. Printre proiectele viitoare se află și finalizarea introducerii apei în satul Silivaș, localitate componentă a municipiului Gherla, după ce în celelalte două sate, la Hășdate și Băița, apa potabilă din sursa Gilău deja curge în gospodăriile populației.

Având în vedere că ne găsim în plină iarnă, chiar dacă temperaturile de afară nu sunt mici (dimpotrivă, sunt mari!), personalul muncitor din cadrul Sucursalei Gherla a Companiei de Apă „Someș” SA a verificat din timp toate conductele, nefiind probleme la un eventual îngheț, toată rețeaua de apă se află la parametrii tehnici optimi. Dacă revine frigul pe meleagurile noastre, controalele se vor intensifica.

Prin grija Primăriei Municipiului Gherla, pe toate cele 41 de străzi unde a fost spart carosabilul din cauza lucrărilor de schimbare a țevilor s-a turnat covor asfaltic nou, circulația rutieră nefiind perturbată. La fel, în cartierele de locuințe MR1, „Între ape” și „Tineretului” au fost asfaltate aleile de acces.

Szekely Csaba