Sursă foto: cluj24.ro

Poarta Vieneză din Cluj-Napoca, localizată pe strada Călărașilor 1, este disponibilă spre cumpărare pe un site de imobiliare britanic la prețul de 3.395.000 de euro.

Imobilul are o suprafață utilă de 390 de metri pătrați, amplasat pe un teren de 720 de metri pătrați, situat la o distanță de aproximativ 3 kilometri față de centrul orașului. Compus din subsol, parter și un etaj, cu 10 camere și 4 băi, acesta poate fi folosit ca locuință de vacanță, clădire de birouri sau alte scopuri similare.

Poarta Vieneză, construită în anul 1734, este un monument istoric de importanță locală și reprezintă patrimoniul cultural al zonei, de clasă B.

Pe site-ul sothebysrealty.ro apar și date istorice relevante despre imobil. În anul 1687, a fost semnat Tratatul de la Blaj, prin care Imperiul Habsburgic cerea ca un număr de 12 orașe din Transilvania să ofere adăpost trupelor sale pe timpul iernii. Acest moment marchează începutul incursiunilor austriece în Transilvania. În cazul orașului Cluj, fortificațiile medievale au fost considerate inadecvate pentru a găzdui soldații imperiului, așa că s-a luat decizia de a construi o cetate nouă pe Dealul Cetățuia, o locație strategică datorită vederii panoramice asupra centrului vechi al orașului. Construcția cetății a început în anul 1715 și a fost finalizată după aproximativ 20 de ani.

Cetatea a fost utilizată ca închisoare timp de 200 de ani, în care au fost încarcerați și uciși mulți oameni, printre care se numără și pastorul sas, Stephan Ludwig Roth, executat pe data de 11 martie 1849. Roth a fost o personalitate importantă a Revoluției Române din 1848, un gânditor umanist, istoric și profesor care a susținut ideea ca limba română ar trebui să devină limba oficială în Transilvania.

Poarta Vieneză (Wiener Tor) era una dintre principalele căi de acces în cetate, construită în 1734, și care a fost refăcută prin investiții de aproximativ un milion de euro. Lucrările de renovare a vechilor porți au fost finalizate în cursul anului 2019, iar clădirea este valorificată prin includerea ei în circuitul turistic și comercial al orașului Cluj-Napoca.

Poarta Vieneză (Wiener Tor) face parte din ansamblul cetății bastionare și a găzduit încăperi destinate soldaților ofițeri la etaj. Totodată, aceasta asigura accesul pentru vehicule pe un drum ce înconjura dealul spre nord.

În interiorul incintei, în fața porții principale, cea a Vienei, se ridica două clădiri de dimensiuni mai mari: clădirea comandamentului fortificației și o cazarmă. Alte trei clădiri, de dimensiuni mai mici, se aflau în zona porții Apel: la nord de aceasta, se găsea pulberăria, iar în fața intrării, brutăria cu un plan specific în forma de V și magazia de alimente.

Pe planul Cetățuii, păstrat în Kriegsarchiv Viena, datat din mijlocul secolului al XVIII-lea, Poarta Vieneză apare sub denumirea de Poarta Principală (Haubt Thor). Accesul prin aceasta poartă era asigurat prin intermediul podului principal (Haubt Brucke), un pod cu o structură din lemn. Pe acest plan, se poate observa planul parterului clădirii, care corespunde în totalitate cu cea din prezent.

Edificiul face parte din prima fază de construcție a ansamblului fortificației bastionare de tip Vauban al Cetățuii din Cluj, probabil construit în primii ani ai edificării ansamblului, în prima jumătate a secolului al XVIII-lea.

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, cetatea a pierdut importanța sa militară, iar în 1782, prin decret regal, a fost ordonată vânzarea ei, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Clădirea și-a păstrat, în mare parte, forma sa inițială, dar a suferit intervenții ample la sfârșitul secolului al XIX-lea și în jurul anilor 1970, în urma cărora ancadramentele din piatră barocă și tâmplăriile edificiului au fost aproape în totalitate schimbate.

Poarta Vieneză este unul dintre monumentelor istorice importante fiind un punct de atracție al orașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.