Pentru a lupta contra Rusiei în apele Mării Negre, armata ucraineană a pus la punct dronele maritime.Păstrate de armata ucraineană într-un loc ţinut secret la malul unui lac, aceste dronele kamikaze, înzestrate cu 300 de kilograme de exploziv, sunt testate de forţele ucrainene. Ele au drept scop să lovească flota rusă. CNN a fost primul media care a putut merge la locul acestei baze navale ucrainene.
Aceste drone, care seamănă cu nişte canoe, sunt teleghidate de la distanţă de soldaţi ucraineni. Navighează la suprafaţa apei, au o rază de acţiune de 800 de kilometri şi pot naviga cu 80km/H.Aceste drone au văzut lumina zilei în 2022, după ce a început invazia rusă în Ucraina. Companii şi particulari din întreaga lume au adunat fonduri pentru organizaţia United24 care a fabricat 25 de drone în câteva zile graţie celor şase milioane de euro adunaţi, scrie lalibre.be.Războiul din Ucraina. Dronele îi înspăimântă pe ruși
„Era foarte important, deoarece nu aveam mare lucru de opus unei ţări dotate cu o flotă navală”, a declarat un dezvoltator de drone confraţilor noştri de la CNN. „Am creat ceva noi înşine, deorece nu aveam nicio capacitate existentă”.Un pilot de drone îşi explică experienţa: „Aceste drone sunt concepute pentru a distruge navele flotei ruse din Marea Neagră. Sunt utilizate cu succes şi îi înspăimântă pe ruşi”.Tocmai aceste drone sunt la originea atacării podului Kerci spre Crimeea şi atacării vasului amiral rus Admiral Makarov.