”PNL a făcut bugetul. Ministrul de Finanţe, dacă ştiu eu bine, dacă nu s-a întâmplat ceva în ultimele ore, e de la PNL. Să fii uimit, după ce ai trimis un buget catastrofal în Parlament… acuma ce să vă spun? Au uitat că banii pentru 26 de spitale, care sunt în programul BEI, acum apare în bugetul pentru 2024 cu zero lei. Să spui că e un buget catastrofal – au avut dreptate, dar ei l-au făcut”, a declarat Kelemen Hunor, luni, la Digi 24.

 

Liderul UDMR a explicat că banii din impozitul pe venit nu mai rămân la autorităţile locale, ci merg la bugetul de stat.

 

”Mai e o chestiune, nu un buget, ci un trenuleţ cică, au lucrat mai mişto, aşa între ghilimele. În ordonanţa trenuleţ au introdus pentru prima dată după foarte mulţi ani, că noi am luptat ani de zile să rămână impozitele pe venit la autoritatea locală. Anul viitor, în 2024, aproape 12 miliarde rămân la nivel naţional. Nu va ajunge la primării, cu toate că acele impozite pe venit, pe pensii, pe dividende şi aşa mai departe, ar fi trebuit să meargă către bugetele locale. Brusc în ordonanţa trenuleţ au introdus că merg la bugetul central, făcut de PNL, făcut de Boloş, de domnul ministru Boloş”, a declarat Kelemen Hunor.

 

Kelemen Hunor a mai spus şi că nu este de acord cu majorări de taxe şi impozite. 

 

”Eu nu ştiu dacă trebuie mărite taxele sau nu, ei au făcut bugetul. Din punctul meu de vedere nu trebuie. Nu ştiu dacă nu trebuie din cauza proiectului prost pregătit. Nu îmi dau seama. Eu la impozite nu aş umbla deloc. Până la a umbla la impozite şi a mări impozitele şi taxele mai sunt câteva chestiuni care trebuie clarificate: ce facem cu veniturile, cum adunăm acele venituri, care 13-14, unii spun 30 de miliarde din TVA rămân undeva între bugetul naţional şi firme. Colectarea este la un nivel catastrofal. Apoi munca este taxată mult mai mult decât ar fi trebuit să fie într-o ţară cum e România, în curs de dezvoltare. Acolo ar fi trebuit să reducem, nu să mărim taxele. Şi mai sunt câteva zone unde va trebui să umblăm. Sunt câteva probleme cu deficitul structural. Până când Guvernul nu va avea curajul sau viziunea de a umbla la deficitul structural, aceste improvizaţii nu vor rezolva nimic, nici la spitale, nici la pensii, nici la şcoli”, a declarat Kelemen Hunor.

 

Liderul UDMR a fost întrebat dacă pilonul II de pensii este în pericol, el răspunzând că nu crede că acesta se află în pericol, deşi au existat iniţiative de a-l naţionaliza.

 

”Nu cred că este în pericol, dar au existat iniţiative de a naţionaliza. De fiecare dată şi eu am participat la unele discuţii şi am spus nu se poate… Sunt împotriva impozitării progresive şi împotriva taxelor şi impozitelor. Până când noi, statul român, cu colectarea nu ajungem la un nivel acceptabil este iresponsabilitate uriaşă să mai pui taxe şi impozite”, a susţinut Kelemen Hunor.