Sursă foto: stiridecluj.ro

Peste 120 de arbori maturi de pe fosta platformă Carbochim din Piața 1 Mai au fost implicați într-un amplu proces de relocare la începutul acestui an. Primele 74 de exemplare dintre aceștia au fost deja transplantați în pepiniera IULIUS, găzduită de Stațiunea de Cercetare Horticolă a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca. Aceștia urmează să facă parte din noul proiect mixed-use care va revigora fosta zonă industrială a orașului.

Arborii ce au fost posibil de păstrat au fost selecționați în urma unui studiu arboricol detaliat realizat de Conf. Dr. Ing. Horia Dan Vlasin, de la Facultatea de Silvicultură și Cadastru. Speciile de copaci relocati includ tei, brad argintiu, molid, mesteacăn, nuc, prun roșu, paltin, cedru și magnolii. Proiectul va aduce orașului peste 5 hectare de spații verzi, 100.000 de plante decorative și peste 600 de arbori maturi, care sunt în prezent în proces de aclimatizare în pepiniera din Cluj-Napoca.

La mijlocul lunii ianuarie 2024, compania IULIUS a inițiat procesul de relocare a celor peste 120 de arbori viabili de pe fosta platformă industrială. Aceștia reprezintă 80% din vegetația originală a zonei fostei locații Carbochim și au fost identificați ca fiind potențial transplantați în urma studiului arboricol realizat de Conf. Dr. Ing. Horia Dan Vlasin, de la Facultatea de Silvicultură și Cadastru din cadrul USAMV Cluj-Napoca. Arborii transferați au fost selectați ca fiind viabili pentru transplantare după o analiză detaliată a diverselor parametri și caracteristici dendrometrice, inclusiv defecte de formă sau structură, înălțime, diametru, înălțimea elagată și alte caracteristici.

„Până în prezent, de pe fosta platformă industrială au fost relocați 74 de arbori în pepiniera IULIUS, găzduită de Staţiunea de Cercetare Horticolă din cadrul USAMV Cluj-Napoca. Sunt specii de tei, brad argintiu, molid, mesteacăn, nuc, prun roșu, paltin, cedru și magnolii. Restul copacilor vor fi mutați pe măsură ce este posibilă extracția lor în siguranță. Perioada în care au fost transplantați este optimă pentru astfel de lucrări, întrucât plantele se află într-un repaus vegetativ, iar mutarea se realizează fără ca procesul să afecteze arborele”, a spus Călin Revnic, inginer horticol IULIUS.

Copacii realocați se vor alătura unor exemplare impresionante de platan, tei, ginkgo biloba, castani, stejari piramidali, arbori de cauciuc, carpeni, arțari, duzi, arborele Iudei, liriodendron și metasequoia, care se află deja în proces de aclimatizare în pepinieră. Acești arbori sunt maturi, cu înălțimi de până la 13 metri și vârste de până la 60 de ani, astfel încât beneficiile viitoarei grădini să poată fi comparabile cu cele ale unor parcuri cu o durată de viață deja îndelungată.

„Rămânem dedicați obiectivului nostru de a păstra cât mai mulți copaci existenți în incinta fostei platforme industriale, pe care să îi integrăm în parcul din cadrul viitorului proiect mixed-use. Este un proces controlat, realizat cu sprijinul experților din domeniu, locali și internaționali. Avem încredere că, așa cum s-a întâmplat deja în alte ansambluri în care am integrat parcuri ample, grădina din noul proiect, realizată de la zero, va oferi comunității un spațiu verde ce va asigura umbră din prima zi, date fiind dimensiunile impresionante ale arborilor”, a afirmat Sorin Guttman, Project Manager al proiectului de reconversie urbană.

În cadrul proiectului, se propun amenajări de spații verzi pe o suprafață de peste 5 hectare, care vor include peste 600 de arbori maturi și alte 100.000 de plante de diverse dimensiuni, alese pentru a sprijini biodiversitatea proiectului.

IULIUS este cunoscut pentru parcurile ample pe care le integrează în proiectele sale, acestea incluzând arbori maturi, zone cu iarbă, locuri de relaxare, facilități pentru plimbări și organizarea evenimentelor în aer liber. Până în prezent, IULIUS a dezvoltat 13 hectare de grădini urbane în proiectele sale mixed-use din Iași, Timișoara și Cluj-Napoca.

Demersul de reconversie urbană propus de IULIUS, care vizează transformarea a 14 hectare de teren industrial preponderent nefuncțional într-un proiect deschis întregii comunități, va include funcțiuni culturale, de birouri, retail, rezidențiale, de divertisment și o grădină urbană extinsă. Această inițiativă integrată se aliniază strategiilor din planul de dezvoltare urbană. Investiția estimată la peste jumătate de miliard de euro propune, de asemenea, soluții pentru modernizarea și restructurarea infrastructurii auto, pentru biciclete și pietonale din zonă: construirea unui nou pod rutier cu patru benzi auto și două pasarele pietonale peste râul Someș, amenajarea de piste pentru biciclete, realizarea a două sensuri giratorii, modernizarea și lărgirea a două străzi și construirea a trei intersecții și stații de transport public în zona Pieței 1 Mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.