Categorii
Actualitate

ICUTR face apel la autoritățile centrale pentru găsirea unor soluții de finanțare a Centrului Integrat de Transplant Cluj-Napoca

Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca a făcut un apel urgent către Guvernul României și Ministerul Sănătății, cerând soluții de finanțare pentru construirea Centrului Integrat de Transplant din Cluj-Napoca. Reprezentanții ICUTR au emis un comunicat de presă în care au expus problemele cu care se confruntă instituția în prezent și au atras atenția că, fără un centru de transplant modern, aceste dificultăți vor deveni mai acute.

„Având în vedere ultimele evenimente legate de finanțarea din PNRR, dorim să facem un apel public către Guvern României și Ministerul Sănătății pentru a găsi o modalitate prin care să se asigure finanțarea construirii Centrului Integrat de Transplant Cluj-Napoca.

Proiectul menționat, dezvoltat de Consiliul Județean Cluj este unul matur, cu finalizarea proiectării de mai bine de un an și care se afla în faza de evaluare financiara a procedurii de licitație publică, în vederea alegerii constructorului. Finalizarea licitației este condiționată de identificarea sursei de finanțare. Proiectul a fost propus pentru finanțarea din PNRR și se află pe lista de rezervă a proiectelor care pot fi finanțate.

Menționăm că ICUTR își desfășoară activitatea într-o clădire inadecvată, deși este un centru de referință pentru activitatea de urologie și transplant renal din România, fiind principalul furnizor de servicii de sănătate de transplant renal, cu peste 2400 de transplanturi renale realizate în Cluj. Deși au fost realizate numeroase demersuri, în acest moment nu există nici o soluție pentru relocarea ICUTR.

Orice soluție care ar afecta caracterul juridic sau funcțional al ICUTR Cluj, va duce la destrămarea colectivului medical supraspecializat și afectarea gravă a activității de transplant renal din România, atât pe termen scurt cât și lung, după o activitate susținută de peste 30 de ani, în care a demonstrat că este o instituție capabilă să ofere soluții eficiente în raport cu mediul concurențial oferind modalități terapeutice de înaltă performanță.

Pacienții cu probleme urologice, pacienții transplantați renal, cei peste 1000 de pacienți aflați pe listele de așteptare precum și colectivul ICUTR, dorește menținerea unității sanitare ca o instituție de prestigiu la nivelul municipiului Cluj și a regiunii Transilvania”, transmite ICUTR Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *