Aproape tot traficul rutier a fost blocat de către TIR-uri aliniate de către manifestanţi.

Polish truckers blocked three checkpoints on the border with Ukraine

They promise to block the passage of trucks across the border around the clock until January 3, and demand the introduction of entry restrictions for Ukrainian truckers …

— EdMar  (@d00m777)

”Vrem restaurarea regulilor concurenţei loiale”, a cerut la Dorohusk (est), un coorganizator al manifestaţiei, Rafal Mekler.

La o zi după invazia Ucrainei de către Rusia, UE a abandonat sistemul de permise care reglementa intrarea companiilor de transport ucrainene pe teritoriul Uniunii.

Potrivit transportatorilor rutieri polonezi, această decizie a antrenat o creştere a numărului concurenţilor ucraineni în acest sector, ceea a condis la o scădere puternică a profitului lor.

”Costurile lor de întreţinere a TIR-urilor, angajarea unui şofer sau pur şi simplu lansarea unei întreprinderi sau asigurării sunt cu mult mai mici” în comparaţie cu cele din Polonia, subliniază proprietarul unei companii de transport, Marek Oklinski.

”Ei împing prteţurile în jos şi iau marfa pe care noi o transportam înainte”, denunţă Marek Oklinski.

AJUTOR UMANITAR LI MILITAR GARANTAT CĂTRE UCRAINA

Manifestanţi au organizat blocaje asemănătoare în punctele de trecerea frontierei de la Hrebenne şi Korczowa.

Ei au promis să lase să treacă maşini individuale şi ajutor umanitar şi militar destinat Ucrainei.

Ministerul polonez al Infrastructurii anunţă că Varşovia nu poate satisface revendicările manifestanţilor, având în vedere reglementările europene.

”Acordul a fost semnat de către UE. Din punct de vedere practic, Polonia nu are mijloacele să restaureze sistemul de permise înaintea expirării acordului” respectiv, anunţă într-un comunicat ministerul.

Ministerul le cere şoferilor să înceteze aceste blocaje.