”Energia este inima economiei româneşti, inclusiv a industriei şi a locurilor de muncă pentru zeci de mii de români. Ţin la tranziţia energetică, dar ea trebuie să fie şi corectă, şi inteligentă. De aceea, caut în permanenţă, împreună cu echipa Ministerului Energiei, soluţii pentru a creşte competitivitatea economiei româneşti, pentru a ne proteja industria şi pentru a-i asigura perspectivele de dezvoltare pe termen lung”, a arătat, luni, într-o postare pe Facebook, Sebastian Burduja.

Potrivit ministrului Energiei, marii consumatori din sistemul energetic naţional pot şi trebuie să beneficieze de toate instrumentele permise de reglementările europene.

”Aproximativ 200 de companii din industria românească vor beneficia de o reducere de 75% / 85% privind plata certificatelor verzi, un sprijin real pentru păstrarea locurilor de muncă şi pentru productivitatea economiei naţionale. Concret, am iniţiat demersurile pentru prelungirea ajutorului acordat sub forma exceptării unor consumatori finali de la aplicarea legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie pe o perioada de 8 ani, începând cu anul ianuarie 2024 pană la sfârşitul anului 2031”, a anunţat el.

Burduja a explicat că, după consultări cu Consiliul Concurenţei şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, a fost definitivată forma finală a schemei de ajutor de stat. În prezent, ea se află pe circuitul intern de avizare, urmând a fi publicată pe site-ul Ministerului Energiei în consultare publică.

”Schema de ajutor de stat va avea un buget total de 750 milioane euro, iar ajutoarele acordate nu vor depăşi 150 de milioane EUR în fiecare an. O nouă promisiune respectată”, a conchis el.